NASVET Telefonija
12. 05. 2022 09:47:05

KAKŠNE SLUŠALKE KUPITI?

1/1

Se ne znajdeš med vsemi tehničnimi parametri in ne veš, kako in katere slušalke izbrati, da bi lahko poslušal zvok najvišje možne kakovosti? Ne glede na to, ali iščeš brezžične slušalke Bluetooth, slušalke z mikrofonom za priročno telefoniranje ali gaming slušalke, ti naš vodič ponuja pregled najboljših slušalk.

 

 • Ana, urednica na Ceneje.si
 • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

 1. Vrste slušalk
 2. Kakšne slušalke izbrati?
 3. Parametri
 4. Funkcije in značilnosti
 5. Dodatki
 6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Vrste slušalk

 

Naglavne slušalke

Slušalke, ki se namestijo na glavo so zelo priljubljene, predvsem zaradi boljše kakovosti zvoka v primerjavi s slušalkami v ušesih. Tipke za upravljanje boš našel na kablu slušalk ali pa neposredno na slušalkah. Najpogostejši priključek kabla za slušalke ostaja AUX, natančneje 3,5 mm. Nekateri mobilni telefoni ne podpirajo tega priključka, v tem primeru moraš najti ustrezen konektor.

 

 • Naušesne slušalke (supra-aural)

Supra-aural slušalke ležijo na ušesnih školjkah in so večinoma prenosni modeli, ki jih lahko uporabljaš na rednih potovanjih v službo in po mestu. Pri modelih odprte ali polodprte konstrukcije lahko naletiš na »uhajanje«, kjer slušalke predvajajo glasbo v okolje. Najdeš pa lahko tudi zaprte nadzvočne slušalke, ki tudi pri visoki glasnosti ne razkrijejo, kaj poslušaš. Pri tem veliko vlogo igrata konstrukcija školjk in kakovost penastih blazinic.

 • Čez ušesne slušalke

Te slušalke obdajajo celotno uho in zahvaljujoč svoji zaprti zasnovi nudijo kakovostno reprodukcijo zvoka z zvočno izolacijo hrupa okolice. Primerni so za učenje ali poslušanje doma – tako zaradi kakovosti zvoka kot zaradi večjega udobja.

+ Kakovostna zvočna izolacija okolja
+ Boljši zvok zahvaljujoč večjim pretvornikom
+ Topla ušesa pozimi

- Manj kompaktne v primerjavi s slušalkami, ki segajo v ušesno školjko
- Nekateri modeli lahko postanejo neudobni po daljši nošnji

 

 

Slušalke v ušesih (intra-aural)

In-ear slušalke delimo na t.i ušesne slušalke (slušalke, ki gredo neposredno v ušesni kanal) in klasične slušalke, ki so običajno priložene mobilnemu telefonu (sedijo na robu ušesnega kanala).

 

 • Čepi - slušalke (buds)

Njihova konstrukcija je zasnovana tako, da vedno zapirajo sluhovod in zato ne spuščajo glasbe v okolje. Običajno dobiš v paketu tri različne velikosti podaljškov, da lahko izbereš zase primerno velikost. Vstavijo se neposredno v sluhovod, vendar ne škodujejo sluhu, saj zahvaljujoč boljši izolaciji omogočajo poslušanje pri nižji glasnosti.

 • Klasične ušesne slušalke

Najpogosteje jih dobimo z nakupom mobilnega telefona. Polodprta zasnova teh slušalk ne blaži hrupa iz okolice, kar je v nekaterih primerih prednost (če na primer slušalke uporabljate kot prostoročne za volanom). Primerne so tudi za ljudi, ki ne marajo večjega pritiska v ušesih. Pomanjkljivost teh slušalk je pomanjkanje možnosti pritrditve na uho, zato lahko padejo iz ušesa.

+ Kompaktne, enostavne za shranjevanje v žepu
+ Primerne za šport

- Zaradi majhnih pretvornikov je kakovost zvoka omejena
- Cenejši modeli so lahko po daljši uporabi neudobni

 

 

Brezžične Bluetooth slušalke

Če se ne želiš obremenjevati s prepletenimi kabli, izberi brezžične slušalke. Prenos Bluetooth pri novejših slušalkah je skoraj na ravni kabelske povezave, tako da ti ni treba skrbeti za izgubo zvoka.

 

 • True Wireless in-ear slušalke so slušalke, ki niso povezane z nobenim kablom in se jih polni  v posebnem etuiju. Življenjska doba njihove baterije je odvisna od cene - cenejše zdržijo do 6 ur, dražji modeli pa celo 30 ur. Nekatere slušalke so povezane s kablom z vgrajeno baterijo. Te slušalke lahko snameš iz ušes in jih nosiš okoli vratu, kar boš še posebej cenil med športom oziroma, če si nagnjen k izgubljanju stvari.
 • Naglavne slušalke  - proizvajalci vse pogosteje dodajajo kable v svoje Bluetooth slušalke, te pa pridejo prav, ko se izprazni baterija. Vendar se pri nakupu prepričaj, da slušalke res podpirajo Bluetooth - tudi tiste, ki te funkcije ne podpirajo, imajo lahko snemljiv kabel.

 

+ Večja svoboda gibanja

- Omejena življenjska doba baterije

 

 

Poglej brezžične Bluetooth slušalke na Ceneje.si »

 

 

Gaming slušalke

Gaming slušalke so običajno opremljene z mikrofonom in kablom za boljši prenos zvoka. Vendar obstajajo tudi brezžične igralne slušalke, ki po kakovosti ne zaostajajo za drugimi, ponujajo pa več svobode gibanja.

 

Predvsem pa njihovo predvajanje zagotavlja močan bas, ki ti pomaga bolje doživeti svet iger. Pogosto imajo osvetljeno zasnovo, ki jo lahko kombiniraš z drugo opremo svojega igralnega računalnika.

+ Zasnovane za udobje, tudi po daljši uporabi

- Večji dizajn ni primeren za uporabo na poti

 

 

Poglej gaming slušalke na Ceneje.si »

 

 

 

Slušalke za otroke

Na prvi pogled se otroške slušalke razlikujejo po svojih veselih motivih, pogosto s slikami risanih likov.

 

Vendar je najpomembnejši element, ki ji ločuje od slušalk za odrasle, meja glasnosti, ki ne presega 90 dB. To ščiti sluh tvojega otroka pred poškodbami, ki jih lahko povzroči izpostavljenost glasnim zvokom.

+ Ščitijo otroški sluh pred poškodbami
+ Dizajn prilagojen velikosti otroške glave
+ Veseli motivi

- Omejen rok uporabnosti

 

 

2. Kakšne slušalke izbrati?

 

Prenosne slušalke

Izberi slušalke, ki so kompaktne in predvsem vzdržljive. Pri slušalkah s ˝head bridge-em˝bodi pozoren na spoje med strukturo školjk in mostičkom, saj ti najpogosteje odpovejo, predvsem pri cenejših modelih. Občutljiva točka je tudi povezava med kablom in avdio konektorjem, ki postane najbolj obremenjena, žice znotraj kabla pa se zaradi nenehnega upogibanja sčasoma pretrgajo. V tem primeru bi bile idealne slušalke s snemljivim kablom, kjer se po okvari avdio kabel enostavno zamenja. Poleg tega ti brezžične slušalke prihranijo težave z razpletanjem kablov.

 

Poslušanje glasbe na poti

 

 

Slušalke za hišo

Običajno imajo večjo in udobnejšo konstrukcijo. Pri žičnih slušalkah je kabel daljši, kar omogoča več gibanja po prostoru.

 

Studijske slušalke

 

 

Športne slušalke

Slušalke, ki jih lahko nosiš med vadbo v telovadnici, kardio vadbo v gozdu ali med vadbo v fitnesu, naj bodo odporne na znoj - vsaj IPx4, dobro naj se prilegajo tvoji glavi ali ušesom in naj ne ovirajo tvojega gibanja.

 

Športne slušalke

 

 

 

3. Parametri

Občutljivost

Občutljivost je izražena v decibelilh (dB). Sporoča vrednost zvočnega tlaka, ki ga slušalke ustvarijo v ušesu. Z drugimi besedami, pomeni vrednost zvočne moči slušalk, ki vpliva na njihovo glasnost. (otroške slušalke ne smejo preseči vrednosti 90 dB). Visoko občutljive slušalke z nizko impedanco so primerne za poslušanje mp3 predvajalnikov, saj imajo te naprave praviloma nizko izhodno moč. 

Impedanca

Impedanca je izražena v Ω (Ohm) in je električni parameter pretvornika, ki določa upor celotnega vezja v slušalkah. Slušalke za normalno poslušanje iz računalnika ali prenosnega predvajalnika imajo običajno vrednost do 100 Ω. Poišči višje vrednosti, če uporabljaš večje vire energije (kot v studiu), da ne poškoduješ šibkejšega ojačevalnika za slušalke.

Frekvenčni razpon

Frekvenčno območje zdravega človeškega ušesa je približno 16-20000 Hz. Za slušalke ta parameter pove, katere frekvence lahko slušalke reproducirajo. Pomembna je tudi toleranca, ki je običajno ± 10 dB za modele srednjega razreda. Za kakovostne slušalke ta parameter ne sme presegati ± 3 dB.

Odpornost na vodo in prah

IPxx označuje stopnjo zaščite slušalk. Prva številka določa stopnjo zaščite pred prodiranjem tujkov (prah, pesek, glina) in mehanskimi poškodbami (trganje, odrgnina). Druga številka označuje stopnjo zaščite pred tekočino (voda, znoj).


4. Funkcije in značilnosti

Bluetooth

Brezžične slušalke so najpogosteje povezane prek bluetooth-a, nekateri domači modeli pa imajo bazo, ki je s kablom povezana z virom in oddajajo radijski signal. Kakovost zvoka je višja prek prenosa Bluetooth, vendar se še vedno izgublja v primerjavi z žičnimi slušalkami. Opazil boš tudi razliko v različici, ki jo slušalke podpirajo – višja kot je različica Bluetooth, boljši je zvok. Če pa iščeš največjo kakovost in želiš vložiti več denarja v izkušnjo poslušanja, se noben brezžični model ne more primerjati z vrhunskimi žičnimi slušalkami.

ANC (aktivno odpravljanje hrupa)

To funkcijo lahko najdeš pri dražjih modelih slušalk, ki imajo vgrajeno baterijo. ANC – aktivno odpravljanje hrupa lahko odpravi hrup iz okolice, tudi ko ne poslušaš glasbe in odstrani moteče zvoke iz okolice. Deluje po principu negacije amplitude – oddaja enak zvočni val, nasproten tistemu, ki vam ga pošiljajo viri hrupa v okolju. Zelo učinkovito odpravlja nižje frekvence (klic v pisarni, hrup iz okolice), ker je stalen hrup. Ko pa se pojavi nenaden hrup (na primer avtomobilska sirena), zvok zaslišiš. To je zato, ker ANC deluje z lastnim mikrofonom, ki ga uporablja za snemanje okolja in oceno, katero amplitudo poslati. Nepričakovani zvoki, ki hitro zbledijo, običajno nimajo časa za obdelavo.

Odstranljiv kabel

Za slušalke Bluetooth je snemljiv kabel alternativa poslušanju v primeru prazne baterije. Najdeš pa tudi slušalke, ki nimajo brezžične povezave, kabel pa je mogoče odstraniti. Po tem na primer slovi Marshall, kjer slušalke omogočajo, da izbereš tiste, ki jih želiš imeti priklopljene na kabel, kar bo prišlo prav levičarjem. Druga prednost snemljivega kabla je enostavna zamenjava, ko so žice v notranjosti pretrgane in glasbo lahko slišiš samo iz ene slušalke.

Mikrofon

Prostoročno telefoniranje je na primer varna funkcija v avtomobilu, a bo olajšala življenje tudi večnim poslušalcem, ki so naveličani nenehnega iskanja telefona v žepu. Če dohodni klic ovira poslušanje tvojega najljubšega seznama predvajanja ali podcasta, lahko klic sprejmeš s pritiskom na gumb na slušalkah.

Regulator glasnosti

Slušalke z mikrofonom so običajno opremljene tudi z regulatorjem glasnosti. To je še posebej uporabno za mobilne slušalke. Ta kontrolnik omogoča, da ne samo sprejemaš in končuješ klice, temveč tudi začneš predvajati in začasno ustaviš glasno ali preskočiš pesem na seznamu predvajanja.

 

Dodatki za slušalke

 

 

5. Dodatki

Dodatki za slušalke

Držala / stojala za slušalke

Etuiji / ovitki za slušalke

 

6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Katere slušalke imajo najboljši zvok?

Nemogoče je na splošno reči, katere slušalke imajo najboljši zvok, saj je to zelo individualno dojemanje, odvisno od posameznikovih preferenc in glasbe, ki jo posluša. Slušalke, ki se zdijo popolne, morda ne bodo ustrezale tvojemu prijatelju, ki namesto starega rocka raje posluša klasično glasbo. Lahko se orientiraš glede na vrednosti občutljivosti in odpornosti.

Katere slušalke ne bodo motile mojega okolja?

Če ne želiš motiti svoje okolice, izberi zaprte slušalke, ki ne puščajo zvoka v okolico.

Katere slušalke so primerne za pisarno?

Če slušalke pri delu uporabljaš izključno za poslušanje glasbe, izberi slušalke, ki obkrožajo celotno uho in so zato udobnejše za dolgotrajno nošenje. Primerne so tudi slušalke z ANC funkcijo – aktivnim odpravljanjem hrupa, ki z oddajanjem negativnih valov zavira motnje, tako da se lahko osredotočiš na svoje delo.

Če med delom pogosto kličeš, izberi slušalke, kjer lahko sprejemaš klice, ne da bi moral iskati telefon. Bodi pozorni na kakovost vgrajenega mikrofona, boljši kot je, bolj boš razumljiv poslušalcu in ne bo ti treba kričati in ponavljati vsake besede. Idealni so usmerjeni mikrofoni, ki zajemajo zvok iz ene smeri in bolje izolirajo tvojo okolico.
 

Poglej slušalke na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka