NASVET Mali gospodinjski aparati
15. 04. 2022 08:05:55

KAKO IZBRATI KUHALNIK RIŽA?

1/1

Vsak izkušen domači kuhar ve, da je najboljši riž mogoče pripraviti le v kuhalniku riža. Le tako lahko uživaš v svoji najljubši prilogi, ki bo ravno prav puhasta, dišeča in okusna. Ne glede na to, ali pripravljaš riž za indijski kari ali japonski suši, je kuhalnik riža zelo enostaven in cenovno ugoden pripomoček. Vendar izbira najboljšega ni tako preprosta.

 

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Izbira kuhalnika riža
  2. Pomembni parametri
  3. Funkcije kuhalnikov
  4. Kako pravilno skuhati riž?
  5. Kako očistiti kuhalnik riža?

 


1. Izbira kuhalnika riža


Pozabi na kuhanje riža v loncu. Pravi električni kuhalnik za riž je najboljša izbira za kuharje ne glede na stopnjo izkušenosti. Tudi navaden dolgozrnati riž iz vrečke bo zaradi njega bolj puhast in okusen. Večina kuhalnikov lahko kuha različne vrste riža, tudi kratkozrnate, kot sta arborio ali riž za suši, brez težav pa pripravi tudi enolončnice, zelenjavo ali juhe.


Na samem začetku odločanja so tri ključna vprašanja:


Kako pogosto pripravljaš riž?


Samo na vsake toliko časa? Če je tako, bo verjetno dovolj standardni model, ki naredi točno to, kar se od njega pričakuje - skuha fantastičen riž.


Če pa je riž na tvojem jedilniku skoraj vsak dan, razmisli o naprednejšem modelu z dodatnimi funkcijami, kot so kuhanje različnih vrst riža, dolgotrajno ohranjanje temperature ali upravljanje z mobilno aplikacijo.

 

kuhan riž

 

 


Za koliko ljudi kuhaš?


Kuhaš za lačno petčlansko družino ali samo zase in svojo boljšo polovico? Pri izbiri upoštevaj parametre največje dovoljene prostornine in teže. Tudi manjši modeli, ki so po velikosti primerljivi z večjim loncem, običajno zadostujejo za štiri osebe.


Teža je sicer zelo individualna stvar – 450 g je za nekoga štiri porcije, za drugega pa to pomeni dve porciji. Zato pred nakupom preveri zmogljivost modela, da bo natančno ustrezal tvojim potrebam.

 

Kosilo za več oseb

 

 


Katere funkcije so zate pomembne?


Sodobni kuhalniki riža znajo veliko več kot le pripraviti okusen riž. Ena najpomembnejših funkcij je ohranjanje temperature riža. To lahko pomeni le dve uri ali pa celo pol dneva, zato dobro premisli, katera vrednost je zate zadostna. Enako velja za funkcijo odloženega zagona, ki namesto tebe načrtuje kuhanje več ur vnaprej.


Naprednejši modeli se ponašajo s funkcijo 2v1 (kuhalnik riža in parni lonec) ali odstranjevanjem odvečnih sladkorjev, kar je idealno za kuhanje dietne hrane.

 

Srebrni kuhalnik za riž

 

 

 

2. Pomembni parametri


Vhodna moč


Pove, koliko energije kuhalnik riža porabi iz električnega omrežja za eno uro uporabe. V prvi vrsti velja, da večja kot je prostornina, večja je moč in poraba energije. Manjši aparati so zato na splošno varčnejši in imajo vhodno moč približno 350 W. Srednje veliki kuhalniki za večje družine potrebujejo približno 400–800 W, odvisno od velikosti in prostornine. Pri večjih modelih moč seže tudi do 2000 W. Po tako močnem posezi, če v kavarni ali restavraciji tovrstnega aparata še nimaš.


Največja prostornina kuhalnika riža


Pri osnovnih kuhalnikih pričakuj prostornino med 0,5 in 1,8 l, kar zadostuje za štiričlansko družino. Če imaš večje ambicije, izberi aparat s prostornino med 2 in 3 l. V tej velikosti najpogosteje najdeš večnamenske lonce 2 v 1. Če vodiš restavracijo ali pa v vaši družini pod eno streho živijo tri generacije, ti ne preostane drugega, kot da raziščeš največje modele s prostornino od 4 do 20 l.


Največja teža riža


Ti je bolje riž stehtati? V najmanjše modele lahko nasuješ manj kot 0,75 kg riža. Zlata sredina je nekje med 0,75 in 1,2 kg. Tudi v tem primeru bo največja dovoljena teža 1,3 kg ali več ustrezala predvsem večjim družinam in gostinskim obratom.

 

Rdeči kuhalnik riža

 

 


3. Funkcije kuhalnikov


Sodobni kuhalniki riža poleg osnovnega kuhanja ponujajo še številne druge uporabne funkcije:

 

  • Programi za različne vrste riža - basmati, jasmin, parboiled, indijski riž ali riž za suši. Ne glede na to, ali pripravljaš italijansko rižoto ali tajski curry, lahko zaradi različnih načinov kuhanja riž pripraviš na pravi način.
  • Večnamensko kuhanje - s košarico za kuhanje na pari lahko kuhaš na ta način skuhaš zelenjavo ali meso. Nekateri modeli ponujajo tudi funkcijo 2v1, kar pomeni, da ima kuhalnik riža hkrati tudi funkcijo parnega lonca.
  • Priprava dietnega riža - nekateri modeli se ponašajo s pripravo bolj zdravega riža. Med kuhanjem se namreč odstranijo odvečni ogljikovi hidrati, kar bo razveselilo vse ljubitelje low-carb načina prehranjevanja.
  • Časovnik – nastavi čas kuhanja na čas, ki ti ustreza. Izbran program je običajno mogoče odložiti za največ 24 ur.
  • Funkcija vzdrževanja temperature - po končanem kuhanju bo naprava sama ohranila riž topel od 2 do 12 ur. Dolžina se od modela do modela precej razlikuje.
  • Upravljanje z mobilno aplikacijo – gre za funkcijo naprednejših modelov, vendar lahko kuhalnik upravljaš tudi prek mobilne aplikacije. Tam lahko izbereš program kuhanja, čas začetka in upravljaš vse funkcije.
  • Popolnoma samodejno kuhanje - aparat sam ugotovi, kdaj je riž pripravljen. Samo pritisneš na  gumb in ga pustiš delovati.
  • Varnostne funkcije - sodobni aparati ponujajo kar največ varnostnih funkcij. Med najpomembnejšimi so zaščita pred prevretjem vode, zaščita pred pregrevanjem, toplotno odporen ročaj in odprtina za uhajanje pare v pokrovu.

 

Srebrni kuhalnik za riž

 

 

 

4. Kako pravilno skuhati riž?


Na to staro vprašanje ni enoznačnega odgovora. Vendar pa lahko zaupaš, da bo priprava riža s kuhalnikom kar se da preprosta.

 

  • Preden riž streseš v kuhalnik ga operi, da se znebiš umazanije in usedlin.
  • Pomembno je tudi, da je razmerje med rižem in vodo pravilno. Ne pozabi, da za 1 merico riža običajno potrebuješ približno 1,5 merice vode.
  • Nato samo izbereš program in kuhalnik bo poskrbel za vse namesto tebe.
  • Po izklopu pusti približno 10 minut, da se riž "dokuha", šele potem ga lahko serviraš.

Več si preberi v našem prispevku kako skuhati riž.

 

5. Kako očistiti kuhalnik riža?


Vzdrževanje kuhalnika za riž ni težko. Večina modelov ima odstranljive dele, ki jih lahko pomivaš v pomivalnem stroju – vendar se o tej možnosti vedno raje prepričaj v priloženih navodilih za uporabo.   Nerjaveče jeklo in teflon je enostavno čistiti, pazi le na slabo kakovost teflona in nevarnost nastanka prask.

 

Poglej kuhalnike riža na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka