Novoletne jelke in božična drevesa

(2044 izdelkov)

Novoletna jelka oziroma božično drevo je nepogrešljiv del vsakega domovanja v decembrskih prazničnih dneh. Pod njim spredvsem otroci nestrpno pričakujejo sledi treh dobrih mož - Miklavža, Božička in Dedka Mraza.

Na tej strani najdeš vse vrste novoletnih jelk, prav tako pa lahko cene primerjaš med seboj in izbereš tisto, ki je najbolj ugodna.

Poleg dekorativne vloge novoletnih jelk pa v naša domovanja pričarajo tudi prijetno decembrsko atmosfero, nas ovijejo v praznično vzdušje in poskrbijo za še lepše trenutke v krogu vseh, ki jih imamo radi.

V kolikor še nimaš svojega božičnega drevesa oz. novoletne jelke ali pa je čas, da staro zamenjaš z novo, brž razmisli, kakšno si želiš oziroma kakšno potrebuješ. Nato primerjaj ceno, izberi najugodnejšo, jo okrasi z novoletnimi lučkami in uživaj v prazničnem vzdušju!

Božično drevo ali novoletna jelka? 

Med novoletno jelko in božičnim drevesom ni funkcionalne razlike. Pri obeh gre za isti tip drevesa, ki ga praznično okrasimo. Najpogosteje drevo povezujemo s praznikom, ki nam je bližje srcu. Če imamo raje božič, potem ponavadi postavljamo božično drevesce. Če preferiramo novo leto pa ponavadi krasimo novoletno jelko. 

Vrste novoletnih jelk in božičnih dreves

Novoletne jelke in božična drevesa se predvsem ločijo po materialih, oblikah in velikosti. Tako poznamo:

  • umetne novoletne jelke, ki so se prvič pojavile v 19. stoletju v Nemčiji. Nemci so imeli velike težave s krčenjem gozdov. Zato so se odločili delati umetna božična drevesa iz lesa. S kasnejšim razvojem sintetičnih materialov so med umetnimi božičnimi drevesi postale najpopularnejše PVC novoletne jelke. Njihova prednost je vzdržljivost in nižja cena. Slabost je ta, da ne gre za najbolj ekološko božično drevo, ker so povečini narejene na Kitajskem. Najdemo pa tudi aluminijasta božična drevesa in jelke ter takšne iz optičnih vlaken, ki so osvetljena.
  • naravne novoletne jelke - dobesedno posekana jelka iz gozda. Ker imamo v Sloveniji gozdov na pretek, zna biti kar mamljiva opcija. Problem je, da so božična drevesa ponavadi mlade jelke in z vsakim posekom prispevamo k krčenju slovenskih gozdov. V takšnem primeru kupite božično drevo iz nasadov okrasnih dreves. Takšna drevesa so označena z rumeno nalepko. Slabost je ta, da takšno jelko moramo po vsakem novem letu odvreči med biološke odpadke.  
  • novoletna jelka v loncu - če bi raje imel_a božično drevo v zemlji kot na podstavku, si omisli novoletno jelko v loncu. A pozor - obstaja verjetnost, da so korenine novoletne jelke posekane in je drevo le zasajeno v zemljo v loncu. Trgovci trdijo, da gre za sezonsko okrasno drevo, ki ni mišljeno za presaditev. Zato pred nakupom nujno povprašaj, ali je božično drevo namenjeno presaditvi.
  • božično drevo z LED lučkami - če se ti zdi preveč težavno krasiti novoletno jelko, lahko kupiš takšno z vgrajenimi led lučkami. Gre za drevo, sorodno tistemu iz optičnih vlaken. V (ponavadi) PVC konstrukcijo so vgrajene LED lučke. 
  • Leseno božično drevo - ta vrsta drevesa oziroma novoletne jelke je vedno bolj popularna, sploh če gre za les, pridobljen iz odgovornih in trajnostnih virov. Ponavadi so sestavljeni iz večih lesenih trikotnikov, ali oguljenih lakiranih vej, ki jih okrasimo z novoletnimi okraski
  • Mini novoletna jelka - za tiste, ki imajo prostorsko stisko ali pa uživajo v minimalizmu. 

V prvi vrsti pomembno razmisliti, kakšno božično jelko si želiš. Prisegaš na naravno? Ali pa se želiš izogniti padajočim iglicam ter svojemu domu ponuditi sicer umetno, a s tem brezčasno in dlje časa obstojno novoletno jelko?

Razmišljaš, da bi bilo boljše hiši oziroma stanovanju pričarati preprost praznični slog in s tem vpeljati majhno jelko, katero z lahkoto postaviš tudi v najmanjši kot svojega doma? Ali nasprotno želiš veliko, pod katero bo prostora tudi za največje praznične pakete in darila?

Ne glede na tvoje želje ali potrebe, na podlagi razpoložljivega prostora, v sodobni trži potrošniški ponudbi lahko najdeš številne kombinacije, med katerimi se zagotovo najde tudi idealna zate. Prav tako lahko izbiraš raznolike barve in odtenke, od klasične zelene do zasnežene novoletne jelke belega videza in podobno. Naj bo božično drevo temelj tvoje novoletne dekoracije.

Preden pa dokončno izbereš in pokažeš na točno določeno novoletno jelko, preberi oznake pri že izpostavljeni velikosti, materialu, iz katerega je izdelana, barvi, možnosti in načinu shranjevanja, možnosti večkratne uporabe in podobno. Prav tako upoštevaj, kakšen je tip, podstavek, ki zagotavlja primerno nosljivost in stabilnost, pri novoletnih jelkah pa je za njihovo primerno postavitev pomemben tudi njihov spodnji premer ter število vršičkov, ki zagotavlja želeno gostoto oziroma košatost božično-novoletnega drevesca.

Pokaži več
2044 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka