Chitosan je naravna balastna substanca iz vlaken hitina - polisaharida, ki se nahaja v skeletih morskih lupinarjev kot so raki in školjke. Pridobivajo ga tako, da skelete lupinarjev zmeljejo v fin prah ter izvedejo kemijski postopek, ki se imenuje deacetilacija, pri katerem se odstrani nepotrebne kemične skupine zaradi večje učinkovitosti sestavine pri absorbciji maščob v telesu. Chitosan ima neprecenljivo sposobnost, da nase veže molekule maščobe še preden le-te v telesu preidejo v proces presnove. V kislem okolju želodca se raztopi, kar povzroči, da se razvije gel, ki predstavlja neko past za maščobne molekule. Nastane tvorba maščobnih kroglic , ki so prevelike, da bi se v prebavnem traktu lahko absorbirale ter se zaradi tega neprebavljene izločijo iz telesa v obliki blata. Chitosan je po svoji kemijski zgradbi netopen in ni prebavljiv, kar pomeni, da tudi nima kalorične vrednosti. Raziskave so pokazale, da je chitosan sposoben nase vezati velike količine maščob, in sicer 4 do 6-kratno količino svoje teže. Pomembno je, da vemo, da ima chitosan neposreden vpliv le na maščobe, ki se nahajajo v prebavnem traktu in ne na že obstoječe maščobe. Zaradi tega je namenjen predvsem za odrasle (razen za nosečnice in doječe ženske), ki se prehranjujejo nepravilno z veliko maščobami kot pripomoček za zmanjšanje telesne teže. Chitosan pa ima poleg pozitivnega učinka pri absorbciji maščob še vrsto drugih pozitivnih lastnosti, saj: - deluje antibakterijsko in antiglivično - inhibira LDL holesterol in dviguje HDL holesterol - deluje kot antacid - zavira tvorbo zobnih oblog in gnitja zob - pomaga uravnavati krvni pritisk - lahko zdravi in preprečuje sindrom razdražljivega črevesja - poveča nivo kalcija in jača kosti - zniža nivo sečne kisline v krvi - podpira antitumorsko delovanje