NASVET Dom & Vrt
22. 01. 2016 07:00:39

KAKO POMEŠATI KOVINE ZA RAZKOŠEN VIDEZ AMBIENTA

1/2
2/2

"Platina, zlato, baker, jeklo – tako dolgo kot bodo te kovine imele sijaj, toliko časa bodo med priljubljenimi materiali,'' pravi revija House Beautiful o trendih, trendnih kovinskih materialih in barvah v notranjem opremljanju za leto 2016. Zlati in medeninasti kovinski odtenki ogrejejo prostor, medtem ko imajo srebrni in platinasti ravno nasproten učinek. Majhni odmerki mešanice kovinskih odtenkov so najboljši način, kako kovinski trend prenesti v dom.

Kovine, kot so baker in jeklo, so trendne že nekaj časa in jih štejemo med klasike, vendar je kovinska mešanica v rožnato zlati omilila ta videz. Odličen primer je Applov telefon v rožnato zlati.

Rožnato zlata je popoln dodatek v mešanici različnih kovin in je opazen trend v letu 2016. Kovinski odtenek je narejen iz bakrene in zlate zlitine, ki je topel, vendar moderen, hkrati pa se odlično dopolnjuje z obema barvama leta 2016 - svetlo rožnato in svetlo modro ter vsemi pasteli in nevtralnimi barvami.

Več o trendih in kovinskih poudarkih tudi v članku Trendi v notranjem opremljanju za 2016, 2. del.

Ko sta se medenina in zlata barva prvič pojavili v oblikovalskih revijah o notranjem opremljanju, so bile vibracije teh dveh materialov in barv popolnoma retro. Vendar kombinacije različnih kovinskih odtenkov bakra, medenine in zlate barve posodobijo interier ter ga povzdignejo od vintage stila k elegantnemu videzu 21. stoletja.

Kovinski odtenki dodajo vsakemu dekorju nekaj iskric in elegance, vendar upoštevajte, da je kombinacija bistvenega pomena – zlati in medeninasti kovinski odtenki ogrejejo prostor, medtem ko imajo srebrni in platinasti odtenki ravno nasproten učinek. Majhni odmerki mešanice kovinskih odtenkov so najboljši način, kako ta trend prenesti v dom. Ne glede na to, v kakšni obliki dodajaš kovinske odtenke, npr. v obliki svetilke, okrasnih predmetov, prostoru daš sijaj.

 

Tu je nekaj najbolj osupljivih načinov mešanja in vnašanja tega trenda v dom:

Omejena uporaba

Če ti je všeč trend kovin, ga uporabi pogumno, vendar naj bo končni videz prostora subtilen. Lahko izbereš en element z odsevno površino in ga dopolniš z večjim kovinskim elementom ali pa izbereš en sam kovinski element. Viseče kovinske svetilke so čudovita izbira.

Harmonija in ravnotežje

Razmišljaj o kovinah kot o jin in jang elementu. Združi svetleče in mat, temno in svetlo, tople in hladne odtenke. Tako ustvariš harmonijo in ravnotežje v ambientu.

Majhni dodatki

Ni potrebno, da za vgradnjo trajnejših kovinskih dodatkov porabiš veliko denarja. Dovolj je en sam kovinski poudarek. Dodajanje manjših kovinskih elementov je veliko cenejše od velikih kovinskih elementov!

Mešano, vendar ne ujemajoče

Ta dnevna soba ima več kovinskih elementov različnih odtenkov. Kombinacija treh različnih materialov in barv (bakrene, srebrne in zlate) na papirju morda ne zveni kot najboljša ideja, vendar v prostoru deluje kot eklektična celota, ki ponazarja, da je pretirano ujemanje včasih dolgočasno.

Preprosto

Bela odprta kuhinja z jedilnico je odlično ozadje za lestenec iz rožnato zlate kovine. Kromirani poudarki svetilk ter barskih in jedilniških stolov zmehčajo lesene in bele odtenke. Uravnotežena kovinska kombinacija jekla z odsevnimi visečimi svetilkami iz bakra je zelo sodobna.

Nepričakovani učinki

Kovinski elementi so najbolj očiten način, kako prostoru dodati eleganco, a lahko izbereš tudi druge zanimive alternative: tapete, stenske poslikave in druge materiale s kovinskim učinkom, npr. mozaik iz jekla, kovinske barve, steklene dodatke s kovinskim vzorcem, zavese s sijajem ...

Glede na številne možnosti, s katerimi lahko vneseš kovine v dom, se ne boj in dodaj en ali dva kovinska poudarka v obstoječi prostor. Mešanica kovin bo v trenutku spremenila običajen interier v razkošnega.

Katera kombinacija kovin je tvoja najljubša?

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka