NASVET Dom & Vrt
14. 01. 2016 08:00:35

NAREDI SAM, POSPRAVI, RECIKLIRAJ, OBNOVI!

1/2
2/2

Preprosti nasveti za obnovo in prihranke v letu 2016 se glasijo: naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi! Januar je tu in v mnogih delih sveta je prehladno, da bi za dlje časa zapustili hišo. Namesto da bi izbrali zimsko spanje v zaprtih prostorih, izkoristimo najhladnejše mesece leta za prepotrebno notranjo prenovo. Ker je denarnica po božičnih in novoletnih praznikih prej tanka kot debela, smo v nadaljevanju pripravili štiri nasvete za prenovo z omejenimi stroški. Naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi naj bodo glavna načela tako v vsakodnevnem življenju kot tudi pri načrtovanju notranje prenove.

1. Pospravi: brez nereda in krame

Albert Hadley je nekoč dejal: "Ustvarjanje nekaj lepega za nekoga, ki je nemaren, nima smisla.'' Albert ima prav. Preden se lotiš pravega dela in prenavljanja, se znebi nereda. Ali še bolje – uporabne, ohranjene reči prodaj. Kar so zate smeti, je za nekoga drugega morda zaklad. Denar, ki ga zaslužiš na tak način, bo mogoče financiral nasvete, ki sledijo.

2. Popravi in obnovi

Pazi, da ne zavržeš stvari, ki jih z malce ljubezni in pozornosti lahko uporabiš še enkrat. Obnovljeni stari predmeti dodajo vsakemu prostoru značaj in globino ter ustvarijo prijeten ambient. Če preživiš kakšno popoldne ob ustvarjanju in prenavljanju, do teh predmetov ustvariš mnogo globlji in trajnejši odnos kot do kupljenih predmetov. Iz starih oblačil, pletenin lahko izdelaš unikatne dekorativne blazine, iz starega regala igralno hišico ... Pogosto stvari potrebujejo le čiščenje z vodo in nov oplesk sveže barve ali novo tekstilno prevleko.

3. Recikliraj

Preprosto povedano, recikliranje je postopek izdelave novih stvari iz starih. Odslužene otroške stolčke lahko prenoviš in jih pritrdiš na steno kot polico, prenovi starine in jih vključi v sodoben ambient, v obnovljene lesene zabojčke pospravi otroške igrače, knjige …

Starine naredijo katerikoli ambient bolj zanimiv in mu dajo veliko značaja. Če imaš sodoben dom, je lahko izziv, kako pomešati starinske predmete z ostalo notranjo opremo, pa čeprav obožuješ videz starin. Bodi ustvarjalen že pri nakupu, predvsem pa pri postavitvi obnovljene starine v ambient. Več v članku Kako vključiti starine v sodobni ambient.

4. Poceni vitalnost v domu

Rastline prinesejo v interier prepotrebno vitalnost. Lončnice so cenejše od rezanega cvetja, pa še trajajo dlje časa. V dnevno sobo postavi večjo lončnico, ki bo zapolnila kot, prazno mesto, na okenski polici ali steni v kuhinji pa uredi zeliščni vrtiček.

Navdih:

V novem letu bo vse drugače. Skrbeli bomo za fizično kondicijo in telesno podobo, trudili se bomo za srečo in zdravje, stanje v denarnici bo popolnoma drugačno ... Zakaj ne bi bil kakšen novoletni sklep povezan tudi z organizacijo doma in počutjem v domu? Če upoštevaš 5 preprostih korakov, bo tvoj dom v novem letu povzročal manj stresa. Več v članku Novoletni sklepi: 5 korakov do nestresnega doma.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba