NASVET Dom & Vrt
8. 01. 2016 09:00:41

NOVOLETNI SKLEPI: 5 KORAKOV DO NESTRESNEGA DOMA

1/2
2/2

Novo leto je tu in z njim novoletni sklepi. V novem letu bo vse drugače. Skrbeli bomo za fizično kondicijo in telesno podobo, trudili se bomo za srečo in zdravje, stanje v denarnici bo popolnoma drugačno ... Zakaj ne bi bil kakšen novoletni sklep povezan tudi z organizacijo doma in počutjem v domu? Če upoštevaš 5 preprostih korakov, ti bo tvoj dom v novem letu povzročal manj stresa.

Po stresnem in kaotičnem delovnem dnevu, ko obtičiš v prometni konici ali te ujame naliv, je po prihodu domov zadnja stvar, ki si jo želiš, neorganiziran, kaotičen dom. Dom bi moral biti tvoje zatočišče – kraj, kjer obnoviš energijo in preživljaš čas s svojimi najdražjimi. Da se v svojem domu znebiš katerekoli dolgotrajne negativne energije, sledi naslednjim 5 preprostim korakom:

1. Ustvari prostor, ki bo samo tvoj

Ta prostor je lahko cela soba ali samo majhen kotiček, kjer se lahko sprostiš – npr. naslanjač, pisalna miza, garaža, moška 'jama' … Kjerkoli bo ta prostor, poskrbi, da bo tvoja družina obveščena, da te ne sme motiti, če si na svojem prostoru. V svojem domu ustvari tudi prostor za vsa tista opravila, ki se jim skušaš izogniti: npr. za urejanje papirjev, računov, dokumentov, za likanje … Združi zoprna opravila z zabavnimi opravki in s sprostitvijo.

2. Organiziraj odlagalni prostor že pri vhodnih vratih

Ko stopiš skozi domača vrata, odloži ključe, sončna očala, rokavice, pošto in ostale potrebščine na prvo površino, ki je na voljo. Za najrazličnejše ključe namesti kljukice z napisi, tako da bodo ključi vedno imeli stalno mesto, prav tako pa uredi predale ali košaro za vse kape, šale, rokavice, pošto … Če bodo konec dneva vsa drobna sezonska oblačila na enem mestu, bodo tudi jutra z otroki manj stresna.

3. Izključi tehnologijo

S tem ukrepom ne samo prihraniš, ampak vsaj za nekaj trenutkov prekineš povezavo z zunanjim svetom. Na koncu dneva je pomembno, da se lahko odklopiš od dela, vendar če bo tvoj poštni predal na prenosniku in mobilnem telefonu vedno dosegljiv, se ne moreš nikoli zares odklopiti. Da se dobro naspiš, odstrani tudi televizijo in računalnik iz spalnice, saj to dvoje povezujemo z delom in z zabavo.

4. Naj bodo jutra tvoja

Pusti žaluzije in temne zavese pri miru in pusti, da te naravna svetloba prebudi zjutraj na veliko nežnejši način. Ko se sproži alarm na budilki, se telo samodejno upre, to pa povzroča stres in napetost.

5. Znebi se nereda in šare

Razmisli o vsakem predmetu, ki ga imaš: zakaj ga hraniš, koliko ti pomeni, kako se počutiš ob njem … Če imaš ob predmetu slabe spomine, ne oklevaj in ga vrzi ven. To velja tudi za fotografije propadlih razmerij in z razmerjem povezana darila. Vsa oblačila, ki jih še vedno hraniš v omari, a so ti premajhna, povzročajo slabo vest zaradi pridobitve nekaj kilogramov. Prevetri svojo garderobno omaro in se znebi neustreznih oblačil.

Navdih:

V članku 5 shranjevalnih nasvetov smo se posvetili povečanju prostora v spalnici, domači pisarni v omari, shranjevanju igrač, knjižnim zbirkam in shranjevalnemu prostoru v garaži.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba