NASVET Avdio & Video
23. 11. 2016 14:15:43

AMBILIGHT - SLIKA IZVEN ROBOV TELEVIZORJA

1/2
2/2

Doživljanje TV-vsebin je z unikatno tehnologijo Ambilight mogoče ponesti tudi izven robov televizorja. Svetlobni sij nima zgolj estetske vloge, saj med drugim navidezno poveča zaslon in posredno poskrbi tudi za bolj spočite oči. Preberi si nekaj nasvetov, zakaj in kako izbrati Ambilight!

 

Kako izbrati in uporabljati Ambilight

Tehnologija Ambilight deluje s pomočjo LED-osvetlitve na zadnji strani televizorja. Ta v realnem času sledi dogajanju na zaslonu in na steno za televizorjem projicira mehak svetlobni sij. Svetloba, ki sije iz robov televizorja, navidezno poveča naš zaslon, večji zaslon pa pomeni večji užitek ob gledanju.

Intenzivnost svetlobe lahko povsem prilagodimo svojemu okusu. Že v začetni fazi izbiranja televizorja s tehnologijo Ambilight izbiramo med 2-, 3- ali 4-stranskim sijem. Torej, na koliko straneh zaslona ima posamezen TV LED-osvetlitev. Televizorji s 4-stranskim Ambilightom nam ponujajo najintenzivnejše doživetje z učinkom lebdečega televizorja.

Posebno pozornost moramo nameniti še umeščanju televizorja Ambilight v naš prostor. Da bi dosegli kar najboljši učinek, je priporočljivo, da imamo za televizorjem belo ali steno drugega svetlega odtenka. Učinek sija bo manjši na temnih stenah. Da bo svetloba resnično delovala optimalno, je priporočljivo, da televizor umestimo 15 cm od stene. Prav tako je pomembno, da imamo okoli TV vsaj en meter prazne stene, brez pohištva, da se svetloba z zaslona na njej lahko lepo razliva.

Ambilight lahko našim željam in razpoloženju prilagajamo tudi med samim gledanjem vsebin. Projeciranje svetlobe je namreč mogoče uravnavati z izborom različnih načinov (angl. modes), ki ustvarjajo izbrana razpoloženja. Način statično predvaja enobarvni svetlobni sij, nežno svetlobo projicira tudi način sproščeno. Način pristno sledi akciji na zaslonu, način živahno pa še bolj poudari dogajanje. Ljubitelje intenzivnosti in iger pa navdušuje način igre, ki igranju doda še posebno realistično izkušnjo.

Pri tehnologiji Ambilight ne gre le zato, da bolj doživljamo TV vsebine. Ena izmed prednosti je, da s televizorjem Ambilight ne potrebujemo dodatne osvetlitve prostora, saj je sij s TV dovolj intenziven, da napolni celoten prostor. Poleg tega Ambilight zmanjša obremenitev oči. Ob gledanju televizorja v temni sobi smo izpostavljeni obsežnemu nihanju v intenzivnosti svetlobe, s čimer obremenimo zenico. Ambilight pa ublaži spremembe v ravni osvetljenosti, zato so zenice manj napete in oči manj utrujene.

O unikatni tehnologiji Ambilight se lahko prepričamo preko predvajalnika Ambilight, kjer lahko opazujemo razliko gledanja televizije z in brez svetlobnega sija Ambilight in preverimo njegovo funkcionalnost. Najnovejši kratki film Darklight, ki poudarja učinke svetlobe okoli zaslona, si poglej na ambilight.philips.com/sl-si.

Razširjeno doživetje z Ambilight+hue

Če želimo igro svetlobe in tehnologije ponesti še dlje, uporabimo možnost Ambilight+hue. Na svetila, ki jih imamo v prostoru, namestimo priljubljene žarnice hue, ki bodo s televizorjem vzpostavile lasten sistem razsvetljave. Sijalke in televizor Ambilight ob povezavi brezžično komunicirajo med seboj in tako ves prostor preplavijo s svetlobo. Intenzivnost sijalk upravljamo preprosto preko brezplačne aplikacije Ambilight+hue za pametne naprave.

Novi koncepti za še več učinkov

S koncem leta 2015 oz. začetkom 2016 v svet svetlobe Ambilight prihajata še dva nova koncepta. Prva nova funkcija jeAmbilight+hue, ki se orientira po zvoku, ki prihaja iz televizorja. Vsebuje kar 9 prednastavljenih načinov, med katerimi lahko izbiramo.

Druga novost pa je povsem nov koncept Ambiligta, imenovan AmbiLux. Ta deluje s pomočjo pomočjo 9 piko projektorjev na zadnji strani televizorja in na steno v ozadju projicira podaljšano sliko dogajanja z zaslona. Svetlost sija je dvakrat večja kot pri dosedanjem Ambilightu. Nova tehnologija je prvič vključena v modelu Philipsovih televizorjev 65PUS8901, ki bo pri nas na voljo konec leta 2015.

SLOVENSKE APLIKACIJE

Ne le do svetovnih, s pametnimi televizorji imamo možnost dostopa tudi do lokalnih vsebin. Philipsovi Androidni televizorji ponujajo dostop do aplikacije VoYo, ki nudi video na zahtevo inRTV 4, preko katerega spremljamo televizijske in radijske postaje ali pregledujemo videonovice. Novičke lahko preverimo tudi na Planet Siol in Vreme.net, ideje za kosilo in recepte pa poiščemo na največjem slovenskem kulinaričnem portalu Kulinarika.net. Z aplikacijo Radio 1 pa imamo vedno dostop do priljubljene glasbe in posnetkov njihove navihane ekipe.

Več o slovenskih aplikacijah, prirejenih za televizorje z OS Android TV, poišči tukaj »

Več informacij najdeš na philips.si/tv in facebook.com/PhilipsTVSlovenija.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka