5 korakov proti spomladanski utrujenosti

3. 04. 2015 10:59:52

Pomlad je za marsikoga najljubši letni čas, saj se narava prebudi iz zimskega spanja, dnevi pa postajajo vse daljši in polni sonca. Logično bi bilo, da smo v tem času tudi ljudje polni dobre volje in da nas kar razganja od energije, a verjetno je tudi tebi znano slabo počutje, ki ga poznamo pod besedno zvezo »spomladanska utrujenost«. Pa je to le slab izgovor ali dejansko zdravstveno stanje?

ŽE PRED NAKUPOM PREVERI PONUDBO PREHRANSKIH DOPOLNIL ZA POMLAD, POLNO ZDRAVJA - KLIKNI TUKAJ!

Vzroki spomladanske utrujenosti so še kako resnični, zato naslednjič tistega, ki se bo pritoževal nad slabim počutjem, ne odslovi z zamahom roke. Zaradi toplejših temperatur se ob začetku pomladi žile v našem telesu razširijo, pospeši se presnova, pretok krvi poveča in telo porabi večjo količino energije, kar se odraža v občutku utrujenosti. Pomemben razlog spomladanske utrujenosti so tudi slabe prehranjevalne navade med zimo, ko se manj ukvarjamo s fizično aktivnostjo in uživamo hrano z veliko ogljikovimi hidrati ter maščobami. Vse to vodi v utrujenost, razdražljivost, glavobole, slabši imunski sistem in tudi nespečnost.

 

S čim preženeš spomladansko utrujenost?  

1. Vitamini in minerali

Spomladanska utrujenost oslabi naš imunski sistem in kaj hitro se lahko zgodi, da se nas loti prehlad ali kakšna druga nadležna bolezen. Da se temu izogneš, poskrbi za uravnoteženo in zdravo prehrano ter vnos vitaminov in mineralov. Te v telo najlažje vneseš v obliki prehranskega dopolnila, pri čemer pa je treba vedeti, da to ne sme nadomestiti uravnoteženih obrokov, temveč pomeni le dopolnitev.

Sensilab šumeče tablete vsebujejo vse pomembne snovi, ki jih naše telo potrebuje – kalcij za presnovo energije, kalij za delovanje živčnega sistema, vitamin C, ki predstavlja enega najpomembnejših antioksidantov, vitamin E za varovanje celic pred oksidativnim stresom in druge minerale ter vitamine.

 

2. Koencim Q10

V boju proti utrujenosti si pomagaj s koencimom Q10, močnim antioksidantom, ki vsebuje snov ubikinon; ta je prisotna v vsaki celici v telesu. Koencim igra pomembno vlogo pri zdravju srca, njegova glavna naloga pa je pretvorba hrane v energijo tako, da jo lahko telo uporabi na optimalen način. Kadar je raven koencima Q10 v našem telesu nizka, nam upade energije, s tem pa nastopi slabo počutje. Glede na to, da koencima preko hrane ne moremo uživati, saj se s kuhanjem živil izgublja, ga v telo vnesi v obliki prehranskega dopolnila.

 

3. Magnezij

Če hočeš zmanjšati občutek izčrpanosti in utrujenosti, je prava izbira magnezij, ki prispeva tudi k ravnotežju elektrolitov in delovanju živčnega sistema. Gre za mineral za splošno dobro zdravje, ker spodbuja pravilno delovanje ter sproščanje mišic in sintezo beljkovin, pa je zelo priljubljen tudi med športniki. Magnezij je znan kot učinkovito sredstvo za premagovanje stresa, zaradi česar smo z njim lažje kos najrazličnejšim duševnim naporom, poleg tega pa izboljšuje naše razpoloženje.

 

4. Čaj iz koprive

Kopriva vsebuje tudi do 7 odstotokov beljakovin, ogromno različnih rudnin, klorofila ter antioksidantov in je zato zelo učinkovito sredstvo proti spomladanski utrujenosti. V sebi ima tudi ogromno magnezija, kalija ter kar desetkratno količino železa, kot jo najdemo v špinači. S čajem iz koprive si lahko pomagaš pri pospeševanju presnove ter razstrupljanju in čiščenju organizma, za boj proti spomladanski utrujenosti pa si trikrat na dan pripravi svež čaj iz koprive.

 

5. Matični mleček

Matični mleček je že dolgo znan po svojem ugodnem vplivu na splošno zdravstveno stanje. Povečuje koncentracijo, življenjsko moč in okrevanje po različnih boleznih, zato učinkuje tudi v primeru spomladanske utrujenosti. Vsebuje naravno zmes ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, obenem pa je eden največjih virov antioksidantov. Zaradi bogate hranilne vrednosti je matični mleček v splošnem učinkovito prehransko dopolnilo za zdrav življenjski slog.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba