5 smučarskih trikov za začetnike, ki ti jih bodo zavidali vsi

13. 02. 2016 09:34:35

Se pozimi pogosto spustiš po belih strminah, a vseeno ne moreš reči, da je tvoja smuka profesionalna? Nič hudega, smučanje naj bi bila zabavna športna aktivnost, pa če to zate pomeni celodnevno smuko ali pa zgolj občasne spuste med posedanjem s prijatelji in nastavljanje blagodejnim sončnim žarkom. V obeh primerih si lahko zagotoviš občudovanje ostalih z nekaj osnovnimi triki, ki jih lahko izvede vsak začetnik, izgledajo pa prav fantastično!

SPODAJ SI OGLEJ SMUČARSKO OPREMO, S KATERO BO IZVEDBA ZABAVNIH TRIKOV ŠE VELIKO ENOSTAVNEJŠA:

image

1. Razprostrti orel

Ta trik ima stalno mesto v naboru smučarskih trikov za začetnike. Izzove močen vizualni učinek, a ga ni tako težko izvesti. Glavno je, da smučar ob skoku v zraku razprostre roke in noge, tako da s telesom ustvari obliko X (slika zgoraj). Ko smučar enkrat osvoji osnoven občutek za ravnotežje, je to trik, s katerim lahko povsem enostavno eksperimentira. Pomemben namig: roke in noge naj bodo trdne, kot je le mogoče. V nasprotnem primeru bo izgledalo, kot da nimaš nadzora nad gibanjem.

2. Daffy

Trik, ki nosi ime "daffy", je zelo podoben prejšnjemu, vendar je manevrsko nekoliko bolj zahteven in tako predstavlja višjo stopničko. Uspešno izveden "daffy" namreč pomeni, da smučar med skokom popolnoma iztegne eno nogo naprej in drugo nazaj, kar je lahko v primeru težke smučarske opreme fizično precej zahtevno. Namig: poskrbi, da je pred izvajanjem tega trika telo dobro ogreto, sicer lahko pride do bolečin in morda celo padca.

 

3. Železni križ  

Izvedba trika izgleda povsem enako, kot se sliši njegovo ime; smuči moraš med skokom prekrižati v obliko črke X. Morda se sliši zelo enostavno, a vsak ljubitelj belih strmin zagotovo ve, kaj se zgodi, ko se smuči nepričakovano prekrižajo – pride do bolečega padca. Namig: pri tem triku veliko pozornosti nameni koordinaciji telesa ter pravilnemu timingu.

4. Zagrabi se za "rep"

Trik pomeni prehod k nekoliko bolj naprednim smučarskim akrobacijam. Podobno kot železni križ trik po imenu "Tail Grab" (zagrabi se za "rep") predstavlja enega osnovnih elementov v naboru vsakega dobrega smučarja, saj ga je mogoče razširiti še v številne druge poteze. Namig: poskrbi, da noge spustiš dovolj zgodaj, da varno pristaneš. Seveda izgleda odlično, da držiš smučke prekrižane v zraku do zadnjega trenutka, a hitro se lahko zgodi, da pristaneš z obrazom v snegu.

 

5. Obrat za 180 stopinj

Polovični obrat predstavlja nekakšno diplomo na osnovni stopnji smučarskih trikov. Čeprav morda ni tako pompozen kot obrat za 360 stopinj ali katera druga napredna poteza, si bo zagotovo vsak smučar zapomnil, kdaj mu je prvič uspel ta trik, s katerim je vstopil v svet bolj spretnih smučarjev. Uspešno izveden 180-stopinjski obrat pravzaprav pomeni, da ti je uspelo doseči pravo raven ravnotežja, koordinacije in splošne ozaveščenosti glede okoliškega terena. Od tu naprej je eksperimentiranje na smučeh v večji meri zabavno kot pa zastrašujoče.

 

Zdaj, ko so ti znani osnovni triki za smučarske začetnike, ti preostane le še, da zavihaš rokave in se odpraviš na trening na najbližje smučišče!

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka