Povišana telesna temperatura – kaj storiti?

4. 12. 2014 09:00:47

Jesen in zima sta letna časa, ko so razna prehladna obolenja in podobne težave bolj pogoste. Sezonske prehlade običajno spremlja vročina, ki povzroča slabo počutje in druge nevšečnosti. Pa veš, kako ravnati v primeru vročine?

image

KLIKNI TUKAJ IN ŽE PRED NAKUPOM MED SEBOJ PRIMERJAJ RAZLIČNE VRSTE TERMOMETROV TER POIŠČI NAJBOLJ PRIMERNEGA ZASE!

1. Najprej moraš preveriti, kako visoka je tvoja telesna temperatura. Pri zdravem človeku ta običajno znaša okoli 37 stopinj Celzija, karkoli višje od tega pa se razume kot povišana telesna temperatura. Stanje najlažje preveriš s termometrom, ki je eden glavnih pripomočkov v vsaki domači lekarni.

2. Izogibaj se stikom z drugimi ljudmi, saj se lahko bacili hitro razširijo na preostale stanovalce.

3. V primeru vročine se drži pravila, da ostaneš doma. V službi ali šoli bo tvoja zbranost minimalna, zaradi dodatnega stresa pa telo zagotovo ne bo sposobno znižati temperature.

4. Počitek pomaga tvojemu imunskemu sistemu, da hitreje zmaga nad boleznijo, saj med ležanjem ne porabljaš dodatne energije za druge aktivnosti.

5. Redno preverjaj stanje telesne temperature. V primeru, da vročina nekaj časa ne pade ali celo narašča, obvezno obišči zdravnika.

6. Uživaj slane prigrizke (seveda v normalnih količinah), ki pomagajo pri zniževanju telesne temperature.

7. Na čelo si namesti hladne obkladke. Mehko krpo potopi v hladno vodo, namesti jo na glavo in počakaj, da se nekoliko osuši. Na ta način zmanjšaš pretok krvi in tako pomagaš telesu vzdrževati ustrezno temperaturo.

In še zanimivost – povišana temperatura se sicer sama po sebi ne šteje za bolezen, saj gre v resnici za mehanizem telesa v njegovi samoobrambi pred potencialno škodljivimi tujki. Iz tega razloga je bolje, da je ne zdravimo z zdravili, temveč se raje poslužimo previdnostnih ukrepov in poskrbimo za čim večje udobje bolnika, dokler vročina ne mine.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka