Z domačimi začimbami do zdravja!
V modernem času se vse več ljudi poslužuje različnih prehranskih dopolnil, da bi dosegli boljše počutje in naredili korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu. A preden se tudi ti odpraviš v najbližjo lekarno, preveri domačo kuhinjo, saj se tam skrivajo številne začimbe in zelišča, ki blagodejno vplivajo na različne zdravstvene težave.
Ingver se že dolga leta uporablja v domači lekarni kot pomoč pri vseh vrstah težav, od prehladov do zaprtja. Uporabljamo ga lahko v sveži obliki, kot začimbo ali pa kandiranega. Uživanje ingverja blagodejno vpliva na lajšanje bolečin v želodcu, še posebej v primeru agresivnih zdravljenj pri rakavih obolenjih, pogosto pa se ga priporoča tudi kot dodatek različnim zdravilom proti slabosti.
Rožmarin predstavlja močno mediteransko rastlino, ki je bogata z antioksidanti. Zaradi svojega porekla se pogosto uporablja v sredozemski kuhinji, prav pa pride predvsem pri pripravi omak na osnovi paradižnika, juh, kruha ter mesnih jedi s perutnino in govedino. Ta začimba pomaga pri razstrupljanju telesa, prebavnih motnjah, napenjanju in v primeru izgube apetita. Če te pestijo podobne težave, si pripravi čaj iz listov rožmarina in si privošči 3 skodelice napitka dnevno.
Kurkuma je rastlina iz družine ingverja in ima izrazite antioksidativne in protivnetne lastnosti. Prehranska dopolnila s kurkumo trenutno preučujejo kot učinkovino za preprečevanje in zdravljenje nekaterih oblika raka, kot je rak na debelem črevesu, prostati, dojkah in kožni rak.
Čili paprike vsebujejo kapsaicin – spojine, ki lajšajo bolečine, a to seveda ne pomeni, da si čili preprosto podrgneš po bolečem delu telesa. Zdravnik ti lahko predpiše kremo s to učinkovino, ki se je pokazala kot zelo blagodejna pri zdravljenju nevropatskih bolečin po operacijah. Poleg tega lahko čili paprike pomagajo pri prebavnih motnjah, a le, če jih uživaš v majhnih količinah.
Česen vsebuje veliko arganina, oligosaharidov in selena, ki vsi pozitivno vplivajo na zdravje. Raziskave so pokazale, da česen preprečuje bakterijske okužbe in nastajanje rakavih celic, spodbuja razstrupljanje, zmanjšuje krvni tlak in izboljšuje imunski sistem.