Kako varno uporabljati digitalni termometer?

9. 09. 2014 09:49:37

Temometri so aparati za zdravje, ki jih uporabljamo za ugotavljanje telesne temperature. V preteklosti so bili tako v domači lekarni kot v ordinacijah široko uporabljani stekleni termometri z živim srebrom, kasneje ko so postale znane nevarnosti te kovine, pa so se razširili digitalni termometri. Na voljo je cela paleta različnih naprav – od ušesnih, čelnih in ustnih do brezkontaktnih termometrov, ki omogočaje merjenje brez dotika. Ne glede na to, za kakšno napravo se odločiš, je bistveno, da se predhodno seznaniš s tem, kako jo varno uporabljati.

image

KLIKNI TUKAJ IN PREVERI PONUDBO KVALITETNIH DIGITALNIH TERMOMETROV ZA DOMAČO UPORABO!

1. Natančno preberi navodila za uporabo. Le na ta način se lahko naučiš, kaj pomenijo določeni piski. Nekateri modeli termometrov piskajo vsakih nekaj sekund, da sporočijo, da še vedno merijo temperaturo, medtem ko drugi z zaporedjem piskov povejo, da je meritev končana.

2. Vključi termometer in se prepričaj, da zaslon prikazuje število 0. Za večjo higieničnost konico digitalnega termometra prekrij s plastičnim nastavkom za enkratno uporabo. Slednji so na voljo v vseh lekarnah, ena velikost pa ponavadi ustreza vsem termometrom.

3. Izmeri temperaturo na način, ki ustreza vrsti termometra – v ušesu, na čelu, v ustih, pod pazduho ... Če temperaturo meriš pod pazduho, konico termometra vstavi v vdolbino pod pazduho in drži roko v mirujočem stanju, dokler termometer ne zapiska. V primeru ustnega termometra konico naprave nastavi pod jezik in jo drži na mestu, dokler ne zapiska, da je meritev končana.

4. Skrbno očisti termometer po vsaki uporabi, pri čemer se moraš držati proizvajalčevih navodil. Tudi v primeru uporabe plastičnih higienskih nastavkov je priporočljivo, da termometer po uporabi razkužiš, saj se na ta način zmanjša tveganje za širjenje različnih mikrobov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka