Kako razviti pravo tehniko učenja?

2. 09. 2014 09:28:30

Včeraj se je pričelo novo šolsko leto za vse učence in dijake, študentje pa se bodo v tem mesecu srečevali še z zadnjimi neopravljenimi študijskimi obveznostmi iz preteklega leta. Na področju izobraževanje je eden bistvenih vidikov razvoj pravih tehnik učenja, a temu se žal posveča premalo pozornosti. Zate smo spodaj pripravili nekaj osnovnih korakov, ki ti lahko pomagajo do bolj učinkovitega učenja.

Želiš doseči bolj organiziran način učenja? KLIKNI TUKAJ IN PREVERI PONUDBO VSEH VRST SAMOLEPILNIH LISTIČEV ...

1. Zagotovi si udobno okolje za učenje. Razmisli, kaj zate predstavlja sproščujoče okolje. Kako se namestiš, kadar si privoščiš ogled najljubšega filma? Imaš morda posebna oblačila za čas sproščanja? Si takrat privoščiš kakšno posebno pijačo ali prigrizek? Te namige vključi v svoj prostor za učenje in si tako zagotovi bolj prijetno izkušnjo.

2. Ustvari osebno delovno območje. Ni nujno, da je ta prostor videti kot pisarniška delovna miza, saj to marsikoga odvrača od učenja. Nadalje razvij razmislek iz prejšnje točke in si ustvari posebno mesto le zase, v katerem lahko kar se da uživaš.

3. Določi tempo učenja. Različni ljudje pristopajo k učenju na drugačen način in pomembno je, da razmisliš o tem, kakšen tempo dela ti najbolj odgovarja, ter temu primerno prilagodiš hitrost učenja. Ne pozabi, da so premori skoraj tako pomembni kot samo učenje; večini ljudem ustreza 10 minut pavze na 30 minut aktivnega učenja. Lahko se motiviraš tudi tako, da si za določen čas učenja privoščiš majhno nagrado.

4. Izdelaj načrt učenja. Končni cilj razdelaj na manjše naloge, saj tako dobiš boljši pregled nad celotno temo. Če si posamezne podteme napišeš na samolepilne lističe, lahko kmalu ugotoviš, da končni cilj morda le ni tako kompleksen, kot izgleda na prvi pogled.

5. Za konec ne pozabi, da mora učenje potekati brez pritiska. Če se ga lotiš na pravi način, si lahko brez težav zapomniš vse pomembne informacije, v primeru, da ti uspe proces učenja narediti še zabavnega, pa je tvoj cilj dosežen v celoti.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba