Kako izbrati pravi projektor?

28. 08. 2014 09:39:47

Projektorje srečujemo v številnih vsakodnevnih situacijah – v učilnicah in predavalnicah, na delovnem mestu, na srečanjih različnih interesnih skupin in seveda tudi v dnevni sobi, kjer skrbijo za domačo kino zabavo. A nakup projektorja predstavlja precejšen strošek, zato je potrebno vnaprej dobro razmisliti o načinu uporabe, velikosti občinstva in tehničnih lastnostih. Spodaj preveri nekaj enostavnih korakov, ki te pripeljejo do izbira najboljšega projektorja za tvoje potrebe.

image

Če kupuješ nov projektor, KLIKNI TUKAJ, PRED NAKUPOM MED SEBOJ PRIMERJAJ RAZLIČNE MODELE IN POIŠČI NAJBOLJŠEGA ZASE!

1. Določi proračun za nov projektor. Naprave so namreč na voljo v širokem razponu cen, upoštevati pa moraš, da bo verjetno potrebno poleg projektorja kupiti tudi monitor, kable in podaljške ter morebitne druge dodatke.

2. Določi razpoložljiv prostor in najpogostejši način uporabe projektorja. Od tega sta odvisni teža in velikost ustrezne naprave – če nameravaš projektor pogosto prevažati na različne lokacije, je teža zelo pomemben faktor, v primeru fiksne inštalacije naprave pa ta lastnost ni tako bistvena. Kar se tiče vrste, so trenutno najbolj pogosto uporabljeni LCD (Liquid Crystal Display) in DLP (Digital Light Processing) projektorji.

3. Pozanimaj se o glavnih tehničnih lastnostih, na podlagi katerih se ločijo projektorji. Ena bistvenih lastnosti je resolucija/ločljivost. Če se bo projektor uporabljal v velikih prostorih in bo namenjen večjim občinstvom, mora imeti precej višjo resolucijo kot naprava, ki bo namenjena predvsem za pisarniške PowerPoint predstavitve (za slednje je povsem dovolj že resolucija 800 x 600). Iz vidika kakovosti slike sta pomembni lastnosti svetilnost in kontrast. Svetilnost projektorja se meri v ansi lumnih, ki variirajo od 500 do 1000 za majhne in temne prostore do preko 2000 za velike in svetle prostore.

4. Razmisli o številu ter vrsti vhodov in izhodov, ki jih mora izbrani projektor vključevati. Če želiš na primer projicirati tako na monitor kot na steno, da se govorniku med prezentacijo ni potrebno obračati stran od občinstva, potrebuješ projektor z dvema VGA izhodoma.

Ko določiš vse potrebne tehnične lastnosti naprave, ti v naslednjem koraku priporočamo, da med seboj primerjaš različne ustrezne modele in med njimi poiščeš najboljšo ponudbo zase.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka