Ostankov rdečega vina ne vrzi stran
Ljubitelji rujne kapljice vejo, da se rdeče vino v odprti steklenici žal ne ohrani dolgo. Tudi če poskusiš vakuumsko odstraniti zrak ali steklenico zapreti z zamaškom iz plute, ni pravega rezultata – vino po nekaj dneh preprosto ni več tako okusno. A na srečo obstaja veliko alternativnih načinov, kako na kulinaričnem področju porabiti ostanke vina.
Ostanek vina zlij v posodo za pripravo ledenih kock ter ga postavi v zamrzovalnik. Zamrznjene kocke ti kasneje pridejo prav kot dodatek pri kuhanju obar in omak. Velja pravilo, da se rdeče vino lepo poda zlasti k vsem jedem na paradižnikovi snovi.
Pripraviš lahko okusno omako iz rdečega vina za rdeče meso, perutnino ter pečeno zelenjavo. Čebuli, česnu in gobam, ki jih prej prepražiš v ponvi iz litega železa, dodaj skodelico rdečega vina in kuhaj, dokler vino ne izpari v sirupu podobno zmes. Omako postrezi ob strani ali pa jo preprosto polij preko svoje najljubše jedi.
Pripravi edinstven solatni preliv. Žlico rdečega vina zmešaj z dvema žlicama vinskega kisa, dodaj na drobno sesekljano šalotko, nekaj gorčice in nekaj žlic olivnega olja ter vse skupaj dobro pretresi – in gurmanski preliv za solato je pripravljen!
Vino uporabi za poširanje sadja. Trem skodelicam vina dodaj do 3 skodelice sladkorja ter tvoje najljubše začimbe (janež, cimet, ingver, klinčki ...). Vse skupaj naj vre, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato dodaj 4 do 5 skodelic olupljenega sadja, pri čemer se najbolje obnesejo čvrsti sadeži, kot so jabolka in hruške. Kuhaj, dokler se sadje ne omehča, a pazi, da kosi sadežev ne razpadejo. Zatem vse skupaj odstavi iz ognja in ko se sadje ohladi, ga serviraj skupaj s svežo limono.
Imaš morda še kakšno zanimivo idejo za uporabo ostankov rdečega vina?