Izberi bolj zdrave prigrizke!

23. 07. 2014 09:12:13

Čeprav večina ljudi svoje prehranjevalne navade osredotoča okoli treh glavnih dnevnih obrokov, so prigrizki ravno tako pomemben del zdravega načina življenja. Z njimi namreč v telo vnesemo dodatne snovi, ki jih ne zaužijemo z zajtrkom, kosilom in večerjo, a pri tem je treba paziti, katera živila izberemo. Spodaj smo pripravili nekaj idej za izboljšanje prehranskih navad in izbiro bolj zdravih malic.

image

POSKRBI ZA BOLJ ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG! TUKAJ preveri zanimivo ponudbo zdravih prigrizkov in oreščkov ...

Pripravi si seznam alternativ tvojim sedanjim prigrizkom, naslednjič ko se odpraviš po nakupih. Razišči artikle v trgovini, saj lahko na ta način najdeš druge možnosti, za katere sploh ne veš, da obstajajo.

Preveri podatke na etiketah. Če je na nekem izdelku napisano, da vsebuje le naravne sestavine, to ne pomeni nujno, da je bolj zdrava izbira. Primer tega je sadni sok, ki pogosto vsebuje preveliko količino sladkorja, s tem pa tudi več kalorij, tudi če je sladkor v naravni obliki.

Izbiraj prigrizke, ki te nasitijo. Živila z visoko vsebnostjo vlaken so načeloma bolj nasitna, a hkrati vsebujejo manj kalorij. Dobra izbira za hitro malico so tako polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava, oreščki in semena.

Izogni se nepotrebnim nakupom. Organski izdelki so res bolj zdravi, a če izbereš paket piškotov le zato, ker so organski, to ne bo izboljšalo tvojih prehranjevalnih navad. Enostavno se drži pravil zdrave prehrane in se izogni nakupovanju živil, brez katerih zlahka zdržiš.

Pazi na porcije. Uživanje zdravih prigrizkov še ne pomeni, da jih lahko zaužiješ neomejeno količino. Prenajedanje ni nikoli zdrava izbira, a pozor! Če se kdaj pregrešiš, si ne očitaj preveč in v naslednjem obroku preprosto nadaljuj z zdravim prehranjevanjem. Ključ je v ravnovesju - ne uživaj prevelikih ali premajhnih obrokov, kar velja tako za nezdravo kot tudi za zdravo hrano.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka