Kako vzdrževati avtomobilsko klimo?

28. 03. 2017 09:37:22

Hlajenje zraka v avtomobilu, ki je nekoč predstavljalo luksuzno dobrino, je danes stalnica pri večini na novo izdelanih vozil. Poleg avtoradia je klima najbolj priljubljen avtomobilski dodatek, saj je s to napravo danes opremljeno skoraj vsako vozilo, ki se pripelje iz tovarne, poleg tega pa vse več ljudi klimo naknadno vgrajuje v svoj rabljen avtomobil.

image

IMAŠ DOVOLJ VROČINE IN SLABEGA ZRAKA V AVTOMOBILU? TUKAJ že pred nakupom preveri široko ponudbo avto klim!

Klimatska naprava nujno potrebuje redno vzdrževanje, saj vsak sistem v manjši ali večji meri pušča. Plin zaradi vibracij in staranja sestavnih delov klimatske naprave, kot so tesnilne gumice, začne puščati na mestih, kjer se stikajo posamezni deli, zato avtoklima potrebuje reden pregled vsaj na vsaki dve leti. Če med vožnjo zaznaš slabše hlajenje, jo do mehanika seveda pelji že prej. Morda je težava v padcu napetosti, ki je priključena na sistem, zmrzovanju jedra uparjalnika zaradi kondenzacije ali v poškodbi vratc, ki usmerjajo hladen zrak.

Klima bo bolje delovala, če jo med letom pogosto vključiš, saj hladilni plin s seboj prenaša tudi olje, ki podmazuje vse dele sistema, zaradi česar gumijasti deli ne popokajo. Poleg tega je z rednim delovanjem celoten sistem dobro ventiliran, torej je manj možnosti, da bo iz ventilatorjev začelo smrdeti. Neprijeten vonj povzročajo glive, bakterije in drugi mikrobi, ki se naselijo v jedru uparjalnika, kjer je veliko vlage. Ker proizvajalci avtomobilov stremijo k čim lažjim in prostornejšim vozilom, vse bolj zmanjšujejo komponente, zato so reže uparjalnika ožje in še bolj zatohle, kar predstavlja odlične pogoje za rast neželenih mikrobov.

Če iz ventilatorjev tvojega jeklenega konjička že prihaja neprijeten vonj, si pri čiščenju pomagaj z namenskimi čistilnimi spreji za avtomobilsko klimatsko napravo, njeno redno vzdrževanje pa raje prepusti profesionalnim serviserjem.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka