Znaš likati kot pravi profesionalec?

28. 03. 2017 09:39:22

Likanje je za večino ljudi eno izmed bolj dolgočasnih opravil, poleg dolgotrajnosti pa se oblačila pogosto tudi nočejo zlikati točno tako, kot si želiš. Zgubani robovi in črte po sredini majic ter srajc niso nobena redkost, zato si spodaj preberi nekaj skrivnosti, s katerimi bo likanje postalo malce manj nadležno opravilo.

image

KUPUJEŠ NOV LIKALNIK, S KATERIM BODO OBLAČILA KOT IZ ŠKATLICE? TUKAJ preveri pestro ponudbo najrazličnejših modelov!

Prvo pravilo uspešnega likanja se osredotoča na čist in urejen prostor, ki ti omogoča likanje tako hlač kot majic, poleg tega pa potrebuješ tudi kotiček za že zlikana oblačila. Prostor naj bo zračen in ne preblizu kuhinje, da se oblačila ne navzamejo arom hrane. Likalno desko postavi poleg odprtega okna, saj ti bo tako manj vroče, poleg tega si desko nastavi na primerno višino, da pri likanju ne trpi hrbtenica.

Dobro poglej, na kateri temperaturi je priporočljivo likati določene materiale, in jih pred likanjem razporedi po kupčkih. Eno izmed večjih težav pri likanju predstavlja prevroča plošča likalnika, zato začni z likanjem oblačil z najmanjšo temperaturo in nadaljuj s tistimi, ki so odporna na višje.

Kljub temu, da ima večina likalnikov že vgrajen sistem za vlaženjem oblačil, si raje omisli poseben razpršilec, ki oblek ne zmoči le na posameznih delih. V vlažilec nalij mešanico destilirane vode in dišave za oblačila in nato vsak kos navlaži pred in po potrebi tudi med likanjem. Bolj občutljive tkanine dodatno zaščiti z vlažno bombažno krpo, ki doda dovolj vlage in pare za likanje gub.

Likanja se vedno loti po linijah, po katerih je kos oblačila zašit. Majice in srajce sprva razpri in namesti tako, da bodo rokavi pod kotom, ki je nastavljen po šivanju, ter se šele nato loti dela. Pazi tudi na to, da nikoli ne zložiš povsem vročih oblačil - obleke po likanju pusti na ravni podlagi, da se malo ohladijo, nato pa jih rahlo zloži, s čimer se izogneš močnim pregibom na majicah, ki potekajo preko trebuha in na rokavih.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka