Katerih živil ni priporočljivo zamrzniti?

2. 05. 2014 09:00:57

Časi, ko je večina v trgovinah kupovala velike količine živil na zalogo, so minili, pa vendar tudi danes ne gre brez zamrzovalnikov. Pogosto se namreč zgodi, da nakupljene hrane ne moreš porabiti v roku, in tu nastopi zamrzovanje. V zamrzovalniku zelenjava, sadje in pripravljeni obroki zdržijo veliko dlje kot v hladilniku, vendar pa nekaterih živil vseeno ne smeš shraniti na tak način. In katera so ta?

image

IZBIRAŠ NOV ZAMRZOVALNIK, PA SE NE ZNAJDEŠ MED VSEMI MODELI NA TRGU? TUKAJ primerjaj izdelke glede na znamko in tehnične lastnosti!

Ne poskušaj zamrzniti živil, kot so surova jajca v lupini, saj med zamrzovanjem počijo, trdo kuhana jajca pa postanejo gobasta. Neokusni so sadeži in zelenjava, ki vsebujejo veliko vode (npr. kumare, redkvice, solata, paradižnik, jabolka in grozdje), saj postanejo povsem kašasti. Zamrzovanje ni priporočljivo tudi za nežna zelišča, kot so peteršilj, bazilika in koriander, saj porjavijo, omake na jajčni osnovi (npr. majoneza) in mlečne omake pa v zamrzovalniku razpadejo na posamezne sestavine.

Ne eksperimentiraj z navadnim jogurtom, kislo smetano, kremnim sirom z manj maščobami in posnetim mlekom, saj se lahko sesirijo in postanejo vodeni. Trdi siri se zdrobijo, žolca in izdelki z želatino pa razpadejo in postanejo vodeni. V zamrzovalniku ne shranjuj gaziranih pijač, saj lahko povzročijo pravo malo eksplozijo, ki si je gotovo ne želiš doživeti. Zamrzovanje slabo prenašajo tudi krompir, kuhane testenine in riž, smetanovi in kremni nadevi ter ocvrta hrana.

Ob shranjevanju ostale hrane v zamrzovalniku je embalaže priporočljivo opremiti z datumom, saj le tako veš, koliko časa je že zamrznjena - po določenem času se namreč kakovost zamrznjenih živil precej zmanjša. Maslo, margarino in nariban sir imaš lahko v zamrznjenem stanju do največ 4 mesece, kruh in pečena oziroma pripravljena živila obdržijo kakovost do 3 mesece, sadje zdrži do 12 mesecev, prav tako govedina. Svinjino imaš lahko shranjeno do 8 mesecev, ribe do 7 mesecev, prekajene klobase pa do 1 meseca.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka