Supermarket

Enostavno do popolnega otroškega kolesa

23. 04. 2016 08:43:45

Sezona kolesarjenja se začenja tudi za najmlajše kolesarje, ki seveda potrebujejo varno in zanesljivo kolesarsko opremo. Kako veliko kolo izbrati? Predstavljajo boljšo izbiro ročne zavore ali zavore na pedalih? Kaj pa cena? Številna vprašanja, s katerimi se srečujejo starši ob izbiri kolesa za svojega malega navihančka, lahko otežijo izbiro, zato si preberi nekaj praktičnih nasvetov.

image

 

Večina otrok se preizkusi v prvi vožnji s kolesom okoli drugega leta. Dolgo časa so za najboljšo izbiro veljala majhna otroška kolesa s pomožnimi kolesci, danes pa so vse bolj priljubljena vrsta vozila otroški poganjalci, ki najmlajšim omogočajo razvijanje ravnotežja že veliko prej, kot se naučijo poganjati pedale. Poganjalci so lahko narejeni iz lesa ali umetnih materialov, njihova oblika pa ni omejena le na obliko klasičnega otroškega kolesa.

 

Pri izbiri velikosti je potrebno upoštevati, da so manjša kolesa lažja, saj jih otroci veliko enostavneje obvladajo, zato namesto da se odločiš za večje kolo, ki ga otrok ne bo prehitro prerasel, raje izberi takega, ki mu bo po velikosti popolnoma ustrezalo. Otrok mora tla doseči s celim stopalom, saj mu bo le to zagotovilo obilico veselja, manj napora pri vožnji ter manj padcev. Za otroke, stare od 2 do 5 let, je popolna izbira kolo z 12 colskimi gumami, od 4 do 6 let stari navihančki bodo najbolj zadovoljni s 14 colskimi gumami, otrokom od 5 do 7 leta ustreza kolo s 16 colskimi gumami, tisti med 6 in 8 letom starosti pa se bodo udobno počutili na kolesu z 18 colskimi gumami. Za starost med 7 in 9 leti je najustreznejša izbira kolesa z 20 colskimi gumami, medtem ko so kolesa s 24 colskimi gumami primerna za 8 do 11 let stare otroke.

 

Po mnenju serviserjev koles naj bi bila cenejša kolesa opremljena s slabšimi zavorami, zaradi česar pri nakupu otroškega kolesa resnično ni dobro varčevati. Za manjše otroke, ki v rokah nimajo veliko moči, so veliko primernejša kolesa z zavorami na pedale. Cena se odraža tudi v materialu, saj so cenejši modeli izdelani iz težjih kovin, kot je jeklo, dražja pa na primer iz aluminija.

 

Počitnice so kot nalašč za spomladanske vožnje s kolesom, zato je skrajni čas, da poskrbiš za izbiro dobrega otroškega kolesa in opreme, kot so denimo luči, zvonec ali troblja in kolesarska čelada.

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka