Supermarket

Poskrbi za jasne in izostrene fotografije

14. 03. 2014 10:43:19

Vsi, ki se šele pričenjajo ukvarjati z D-SLR fotografijo, se kmalu soočijo s prvimi težavami in nerazumevanjem samega delovanja. Veliko živcev zahtevajo predvsem megleni posnetki, čeprav so D-SLR fotoaparati mnogo bolj zmogljivi. Za lažjo poglobitev v skrivnosti delovanja teh aparatov spodaj preveri, kakšne načine izostritve ponujajo.

image

V večini primerov fotografi izkoriščajo način ostrenja z enojnim delovanjem, ki ga na Canon D-SLR fotoaparatih imenujejo »One Shot«, drugje pa »AF-S (Single)«. Ta način ostrenja deluje s pritiskom sprožilca do polovice, s čimer fotoaparat sliko izostri preko aktivne točke in ne spremeni možnosti nove izostritve, dokler ne pritisneš na sprožilec. Ta način ostrenja je v uporabi predvsem pri nepremičnih motivih oziroma motivih, ki se premikajo zelo počasi.

Se ljubiteljsko navdušuješ nad fotografijo ali pa slikaš bolj profesionalno? KLIKNI TUKAJ in preglej zanimivo ponudbo D-SLR fotoaparatov priznanih proizvajalcev!

Ko fotografiraš hitro premikajoče se motive z enim ali več posnetki v sekundi, lahko uporabiš način ostrenja »AI Servo« pri Canonu oziroma »AF-C (Continuous)« pri drugih aparatih. Tudi nekateri kompaktni fotoaparati podpirajo tovrstno ostrenje, vendar ga je navadno potrebno najti v meniju. Če uporabiš slikovni program za šport, živali oziroma kakršnokoli hitro gibanje, se avtomatsko vklopi AF-C način ostrenja. Sprožilec pritisneš do polovice, kamera začne ostriti, vendar se ostritev ne zaklene. Kljub temu, da objektiv izostri predmet, namesto blokade neprestano sledi predmetu na izostritveni točki. Sprožilec lahko pritisneš kadarkoli, tudi če predmet še ni izostren ali se je izostritev izgubila.

Kako pa z AI Servo oziroma AF-C ostrenjem dobiš najlepše fotografije? Bolj svetlobno močan objektiv pomeni natančnejše in hitrejše ostrenje. Prav tako lahko za ostrenje izbereš eno ali več ostritvenih točk. Novejši fotoaparati omogočajo izbiro glavne točke in v pomoč še sosednje točke oziroma tridimenzionalno izbiro ostritve z možnostjo barvnega razpoznavanja motiva. V delovanju s samo eno točko ostrenja se namreč lahko hitro zgodi, da izgubiš kontakt z motivom ali kontrastom na njem. Če izbereš delovanje vseh ostritvenih točk, lahko aparat v kateri koli fazi za izostritev vzame drug objekt.

Na pravilnost izostritve poleg prevelike hitrosti premikajočega se motiva vplivajo tudi slabi svetlobni pogoji ali nekontrastni deli motiva.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka