Standardi brezžičnih usmerjevalnikov – jih poznaš?

18. 02. 2014 09:00:00

Se tudi ti neprestano sprašuješ, zakaj je tvoja internetna povezava tako počasna? Pogosto težava ni v dobavitelju spletne povezave, temveč se srž počasnosti nahaja prav v tvojem routerju oziroma brezžičnemu usmerjevalniku in ima opraviti s standardom, ki ga ta podpira.

image

Črke "b", "g", "n" in "ac" se nanašajo na brezžične komunikacijske standarde 802.11, na katerih temelji usmerjevalnik. Prvo generacijo "b" je nasledila "g", za njo je prišla še novejša generacija "n", najbolj sveža pa je "ac". Glavni razliki med njimi sta hitrost povezave in domet signala.

Oglej si zanimivo ponudbo brezžičnih usmerjevalnikov na Ceneje.si in na enostaven način poišči pravega zase. KLIKNI TUKAJ!

Tehnologija "b" je že zastarela, zato v trgovini najverjetneje ne moreš več naleteti na naprave s tem standardom, če pa tovrsten usmerjevalnik uporabljaš doma, velja razmisliti o zamenjavi, saj lahko standard 802.11b zagotovi hitrost le do 11 megabajtov na sekundo in omogoča domet do 45 metrov. Standard "g" ponuja maksimalno hitrost 54 megabajtov na sekundo, medtem ko lahko naprave s standardom 802.11n dosežejo hitrost celo do 300 megabajtov na sekundo. Če meniš, da je hitreje tudi bolje, imej v mislih, da usmerjevalnik ne more delovati hitreje, kot mu omogoča spletna povezava, ki ti jo zagotavlja dobavitelj. Prav zato naprave s protokolom "n" največkrat delujejo s hitrostjo do 130 megabajtov na sekundo. Naslednji veliki hit je 802.11ac, ki ga sicer podpira veliko brezžičnih usmerjevalnikov, a le malo naprav, ki jih priklopiš nanj. Ta protokol bo predvidoma dokončan letos, omogočal bo večjo pokritost in hitrost prenosa 1 gigabajt na sekundo.

Strokovnjaki priporočajo uporabo usmerjevalnika s protokolom "g" za enega ali dva računalnika, ki ju uporabljaš pretežno za prebiranje elektronskih sporočil ter novic. Tak usmerjevalnik je dobra izbira tudi v kombinaciji s konzolama Play Station 3 ali Xbox 360, če želiš igrati z drugimi ljudmi preko interneta, saj ti napravi primarno ne podpirata protokola "n". Usmerjevalnik "n" lahko polno izkoristiš le, če hkrati uporabljaš več računalnikov, na katerih istočasno gledaš filme in druge posnetke s spletnih kanalov, če s spleta pogosto prenašaš večje datoteke in če z drugimi osebami preko interneta igraš igre na konzolah Xbox One ali Play Station 4.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka