Kaj je potrebno vedeti pred nakupom zunanjega diska?

17. 02. 2014 09:00:00

Pred izbiro zunanjega diska se moraš najprej odločiti, ali želiš disk, ki ga postaviš na mizo poleg računalnika in navadno potrebuje lastno napajanje, ali pa potrebuješ prenosljivo napravo, ki je manjša in porabi tudi precej manj energije. Prenosni zunanji diski se namreč napajajo preko USB vtičnice. Z izbiro tipa zunanjega diska se običajno odločiš tudi za večjo ali manjšo zmogljivost naprave. Namizni diski lahko shranijo tudi več terabajtov podatkov, izdelovalci pa v nekatere modele vgrajujejo celo 2 ali 4 diske, kar pomeni tudi 8 in več TB bruto prostora za shranjevanje.

image

Naslednji korak pred nakupom je povezovalni vmesnik. Vsak zunanji disk ima danes USB 2.0, vedno več pa je tudi takšnih z USB 3.0. Različica 2.0 teoretično omogoča prenos do 480 MB/S, verzija 3.0 pa naj bi bila zmožna prenašati podatke s 4,8 Gb/s. Še ena prednost USB prenosnih diskov je združljivost s starejšimi različicami standarda, saj jih lahko priklopiš tudi na vmesnik, ki podpira USB 2.0 ali 1.1, ki je za današnje razmere že res zelo počasen.

Kupuješ nov zunanji disk, a se ne znajdeš med široko ponudbo na trgu? KLIKNI TUKAJ in si oglej pregleden seznam različnih modelov in blagovnih znamk!

Zunanji USB diski se večinoma uporabljajo za priročno "skladiščenje" podatkov in varnostno kopiranje pomembnih datotek. Bolj priporočljivo pa je, da si za namene varnejšega in trajnejšega shranjevanja pomembnih podatkov omisliš omrežni disk (NAS), ki temelji na dveh ali več diskih, povezanih v RAID polje. Skoraj vsi zunanji diski imajo prostor formatiran v datotečnem sistemu FAT32, ki je za današnje velikosti diskov še vedno uporaben sistem, saj podpira particije do velikosti 2 TB. Glavna slabost FAT32 pa je precej omejena velikost posameznih datotek, ki so lahko velike največ 4 GB, kar predstavlja problem pri določenih večpredstavnostnih vsebinah, ki zlahka presežejo 10 GB.

Za uporabnike operacijskih sistemov Windows je priporočljivo disk formatirati v datotečni sistem NTFS, ki omogoča večje particije in datoteke, uporabniki sistema Linux pa naj uporabijo datotečni sistem ext4. Vsi izdelovalci svojim izdelkom prilagajo tudi programsko opremo, s katero lahko deloma ali v celoti avtomatiziraš izdelovanje rezervnih kopij podatkov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka