Kako se znajti brez elektrike?

3. 02. 2014 08:00:00

Ledeni oklep, ki je prekril državo, povzroča nemalo težav, še posebej v povezavi z električnimi omrežji, in marsikdo izmed nas je v teh dneh že izkusil, kako je biti brez elektrike. Če si med srečnimi izbranci, ki jih ta neprijetnost ni doletela, ne počivaj in si raje preberi, kako poskrbeti, da bodo prihajajoče zimske urice minile brez zapletov.

image

To, da v teh dneh ostaneš brez umetne svetlobe in povezave s spletom, je še najmilejša posledica. Ne pozabi, da je ob večurnem izpadu elektrike ogrožena celotna vsebina tvojega hladilnika in zamrzovalnika. Če hladilnika medtem ne odpiraš, bodo živila ohranjala ustrezno temperaturo še štiri ure. Preventivno si naredi zalogo stiropornih zabojev, hladilnih vložkov in hladilnih torb, kamor lahko premestiš vso hrano, če se neljuba situacija zavleče. Brez elektrike so v polnem zamrzovalniku živila varna do 48 ur, v zamrzovalniku, ki je napolnjen do polovice, pa se živila ohranijo do 24 ur, vendar moraš poskrbeti, da so zložena čimbolj skupaj. Seveda zamrzovalnika ne odpiraj, če ni nujno. Meso je priporočljivo zložiti na dno, saj je potrebno vsa živila, ki pridejo v stik s sokom surovega mesa, zavreči.

Ne veš, ali izbrati zamrzovalno skrinjo ali omaro? TUKAJ preglej celotno ponudbo naprav in izberi pravo zase!

Po vrnitvi električne energije moraš preveriti ustreznost hrane, kar storiš s termometrom, ne pa z opazovanjem ali vonjanjem živil. Hitropokvarljiva živila, kot so meso, jajca in gotove jedi, moraš zavreči, če so bila na temperaturi nad 4,4 °C več kot dve uri, medtem ko lahko živila iz zamrzovalnika ponovno zamrzneš samo, če temperatura ni presegla 4,4 °C.

V izrednih razmerah je res najbolje ostati doma, a naj tak dan ne bo namenjen le zdolgočasenemu posedanju na kavču – celotna družina se lahko zabava s kakšno zanimivo družabno igro, zlaganjem sestavljank ali izdelovanjem bodisi voščilnic za prihajajoče valentinovo bodisi pustnih kostumov, saj bo pustni čas prav kmalu potrkal na naša vrata. Lahko se lotiš tudi temeljitega pospravljanja doma, najmlajše pa zamotiš s prebiranjem pravljic.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka