3 dejstva, ki jih moraš poznati pred nakupom »sound bar« zvočnika

21. 01. 2014 09:00:00

»Sound bar« zvočnik je lahko odličen pripomoček za nadgradnjo osnovnega zvočniškega sistema, ki je vgrajen v tvoj televizor, a veliko modelov ima nekaj osnovnih napak, ki jih odkriješ šele, ko je zvočnik že nameščen. Spodaj preveri, katere ovire ti lahko prekrižajo pot do izboljšanega zvoka.

image

1. »Sound bar« lahko onemogoča senzor televizorja. Bleščeče reklamne fotografije pogosto kažejo, da je zvočnik nameščen tik pod televizorjem, zaradi česar ga uporabniki nastavijo kar na stojalo televizorja. Takšna namestitev lahko povzroči težave pri upravljanju televizorja z daljinskim upravljalnikom, saj lahko zlasti višji modeli zvočnikov blokirajo senzor. Prav zato pred nakupom premisli, kje točno bo zvočnik nameščen.

2. Virtualni prostorski zvok je le širši stereo. Skoraj vsak tovrsten zvočnik je opremljen z eno od različic »virtualnega sorrounda«, ki obljublja zvok, kot ga omogoča kombinacija sprednjih in zadnjih zvočnikov. Ta možnost je sicer dobrodošla, a se po kvaliteti niti slučajno ne približa sistemu s štirimi ali petimi enotami. V najboljšem primeru zvočnik le zelo močno okrepi jakost zvoka.

3. Nekateri zvočniki nimajo priloženega daljinskega upravljalnika. Čisto vsaka napravica za hišni kino je opremljena s svojim daljincem, a sound bar zvočniki so izjema. Veliko modelov namreč ne vključuje upravljalnika, zaradi česar zvočnik sprejema navodila upravljalnika za televizor. V teoriji je to sicer dobra ideja (manj daljincev na klubski mizici), a v praksi se lahko pojavijo težave: med namestitvenim procesom moraš izključiti notranje zvočnike televizorja, torej bo oddajanje zvoka potekalo samo preko »sound bar« zvočnika, in ne tudi preko televizijskih zvočnikov, kar lahko precej okrni kvaliteto zvoka. Naslednja težava v povezavi s tem se pojavi, ko želiš s televizijskim daljincem spremeniti glasnost sound bar zvočnika. Televizor zazna, da njegovi zvočniki ne delujejo in prikaže obvestilo, da se glasnosti ne da prilagajati. Tehnični strokovnjaki svetujejo nakup zvočnika z daljincem, saj s tem takoj izključiš možnost takšnih neprijetnih zapletov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka