Na kaj paziti pri izbiri opreme za borilne veščine?

28. 11. 2013 11:00:00

Začetki borilnih veščin segajo globoko v zgodovino in različne tehnike so se z določenimi modifikacijami ohranile do danes. Poleg tega da ti borilni šport pomaga pri večji samozavesti, je to tudi odličen način rekreacije in razvijanja moči oziroma mišične mase, gibljivosti ter kondicije. Čemu pa moraš pred prvim treningom posvetiti še posebno pozornost?

1. Poskusi se osredotočiti na eno vejo borilnih veščin (aikido, taekwondo, tai chi, karate …), v katero želiš vložiti svoj čas. Oprema se namreč razlikuje v zasnovi, barvi in uporabi, zato je potrebno svoje želje temeljito opredeliti. Vsaka veščina je unikatna in zato je unikatna tudi oprema.

2. Ugotoviti je potrebno, katero zaščito potrebuješ. Zaščitna oprema je namreč zelo pomembna, saj si gotovo ne želiš nepotrebnih poškodb med treningom. Opremo delimo v naglavno, kamor uvrščamo obrazne maske, čelade, ščitnike za zobe in podobno, opremo za zaščito trupa, kot je prsni ščit, ter opremo za zaščito dimelj, kot sta varovalo za mednožje ali športna skodelica. Pomembni so tudi ščitniki za kolena, ki pred poškodbami varujejo tudi golenico (brce v golen so namreč zelo boleče, saj golenice ne ščiti veliko mišic) ter zaščita stopal in rok. Zopet se oprema med borilnimi veščinami razlikuje, zato je potrebna velika pazljivost pri nakupu.

3. Priporočljivo si je priskrbeti tudi opremo za trening, kot so boksarske vreče in lutke, na katerih lahko preizkusiš, kako se na udarce in brce odziva resničen človek. Boksarska vreča je lahko viseča (t. i. oblika solze) ali je postavljena na tla. Borilne lutke so podobne kot vreče, vendar so oblikovane kot človeško telo. Čeprav opreme ne gre zamenjevati za usposabljanje z živimi nasprotniki, je zelo pomembna za pridobitev pravega občutka za udarce in sam šport.

4. Nekateri borilni športi zahtevajo tudi spretno rokovanje z določenim orožjem (sulica, nož, nunchaku …), vendar je posebno pri prvi uporabi potrebno biti izjemno previden, saj lahko hitro poškoduješ sebe ali koga drugega. V prvi stopnji se je torej potrebno naučiti previdno ravnati z orožjem, zato pozorno prisluhni navodilom trenerja.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba