Priprava smuči na smučarsko sezono

26. 11. 2013 11:00:00

Marsikdo ob prvem snegu izpod kupa prahu potegne smuči, jih skupaj s pajčevinami vrže v avtomobil in se odpravi proti najbližjemu smučišču, ko mu ne gre, pa razloge išče v slabi kondiciji in zarjavelih sklepih. Pravi krivec so skrhani in zarjaveli robniki ter poškodovana drsna obloga.

image

Odgovorni smučarji za varnost in užitek poskrbijo z rednim vzdrževanjem, kar se začne že takoj po nakupu smuči. Te so sicer običajno že namazane, a si jih zahtevnejši smučarji na servisu lahko pripravijo po svojih željah. Prevažanje smuči na strehi avtomobila brez dodatne zaščite toplo odsvetujemo, saj sol uničuje vezi, robnike in drsno oblogo, ko se zažre vanje.

Po vsakem smučanju je treba smuči obrisati s suho krpo, jih previdno namazati z voskom in shraniti v suhem in toplem prostoru, vsaj dokler niso popolnoma suhe. Na sezono bi morale biti smuči vsaj dva- do trikrat (na sedem do deset smučarskih dni) na kakovostnem servisu. Tam se posvetijo vsakemu smučarju posebej in smuči prilagodijo glede na način spuščanja po belih strminah.

Ob koncu sezone ne smeš pozabiti na popravilo vseh poškodb in nanos debelejšega sloja voska. Tako bo prihodnjo sezono smučanje že od prvega dne šlo kot po maslu. Zanemarjene smuči so težje vodljive, slabše drsijo in se na splošno drugače odzivajo, zato smučanje zahteva več napora in je lahko tudi nevarnejše.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka