Motorna kolesa in motoristična oprema za večjo varnost na cesti

30. 01. 2012 12:56:24

Motorna kolesa so v zadnjih letih postala zelo priljubljena oblika rekreacije. Največkrat se za motorna kolesa odločajo mlajši, a tudi marsikateri starejši navdušenec se vsak dan zapelje z motorjem, tako da tovrstne ljubezni ne moremo opredeliti niti s starostjo, niti s spolom motorista.

image

Pri nakupu so motorji tisti, ki jim namenimo največ naše pozornosti in tudi največji del sredstev. Kljub temu pa moramo poskrbeti tudi za varnost, saj so motorji in njihovi vozniki precej bolj izpostavljeni različnim nevarnostim in toliko bolj ranljivi na cesti, da je ustrezna motoristična oprema obvezna, če želimo dolgo in brez poškodb uživati v tovrstnih dogodivščinah.

Motorji so sicer hitrejši in bolj nevarni kot skuterji, a tudi na manj zmogljivih motorjih smo ogroženi in ranljivi, skuterji pa pri tem niso nobena izjema. Nekateri manjši skuterji, ki ne dosežejo višje hitrosti od 60km na uro so sicer manj nevarni, a tudi na teh je potreba ustrezna zaščita. Obstajajo pa tudi močnejši skuterji, ki se lahko po hitrosti kosajo tudi z ostalimi močnejšimi motorji.

Ko iščete motorna kolesa in izbirate vam primernega, se zavedajte tudi stroškov, ki jih bo naknadno povzročila motoristična oprema. Predvsem, če ste začetnik in motoristična oprema ni še nikoli bila prisotna pri vas doma, bo ta strošek še toliko višji, višji pa bo tudi v primeru, če boste popolnoma zamenjali vrsto motorja in se npr. odločili za menjavo cestnega motorja s potovalnim. Motorji oz. iskana motorna kolesa naj bodo takšnih vrednosti, da vam bo od tistih sredstev, ki ste jih namenili temu hobiju ostalo dovolj denarja za nakup opreme.

Najbolj bistven del motoristične opreme, ki ga boste potrebovali že zaradi policistov in zakonov, je motoristična čelada. Motorna kolesa so že sama po sebi nevarna in brez čelade je ta nevarnost še večja, kaj hitro pa vas bo doletela tudi kakšna policijska kazen. Ledvični pas je tudi pomemben del motoristične opreme, saj so ledvice in celoten ledveni predel zelo ogrožena, če se med vožnjo izpostavite veliki hitrosti in vetru brez tovrstne zaščite. Obvezno upoštevajte in kupite tudi hlače ter jakno. Motoristične hlače in jakna vas ščitita tako pred vetrom in njegovimi posledicami, nudita pa tudi določeno zaščito ob padcu, saj boste ob morebitnem zdrsu na vozišču imeli precej hujše posledice, če ne uporabite motoristične jakne in hlač.

Celo motoristični čevlji lahko bistveno izboljšajo varnost, obstajajo pa tudi različni dodatki, ki so namenjeni predvsem popestritvi med vožnjo. Tako se lahko odločite za ozvočene čelade in med vožnjo komunicirate s partnerjem, si omislite navigacijski sistem, ki vam bo olajšal iskanje ciljne točke, izbirate pa lahko še med številnimi drugimi pripomočki, ki bi jih lahko uvrstili v motoristično opremo.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka