Nakup računalniškega monitorja

18. 01. 2012 12:21:27

Ko kupujemo nek računalniški sistem, se večinoma odločamo med prenosniki in navadnimi računalniki. Običajno oz. stacionarni računalniki so praviloma precej cenejši, a pri nakupu takšnega računalnika moramo upoštevati še nekatere druge stroške, ki bodo ob nakupu nastali. Miške, tipkovnice in računalniški monitorji so tiste stvari, ki jih prenosnik že vsebuje, pri nakupu običajnega računalnika bomo morali te stvari še dokupiti.

image

Predvsem računalniški monitorji lahko predstavljajo precej velik delež skupnega stroška pri nakupu računalnika. Če kupujete nek cenejši računalniški sistem, bodo boljši in dražji zasloni lahko predstavljali tudi polovico celotnega zneska.

Kljub temu so računalniški zasloni danes že zelo ugodno dostopni, če ne zahtevate ravno najvišje kvalitete. LCD monitorji in LCD LED monitorji so v različnih akcijskih ponudbah na voljo že za dobrih sto evrov, cena, ki jo računalniški monitorji dosežejo, je odvisna predvsem od kvalitete in velikosti. Prav velikost, ki jo imajo tovrstni zasloni je njihova največja prednost, saj so LCD monitorji in LCD LED monitorji za običajne računalnika lahko precej večji kot tisti, ki so vgrajeni v prenosne računalnike.

Računalniški monitorji oz. zasloni imajo kar nekaj tehničnih lastnosti, ki jih preverite pred nakupom, saj vam bo tako hitro jasno, če je nek računalniški zaslon vreden tistega denarja, ki predstavlja njegovo ceno.

Tako LCD monitorji kot LCD LED monitorji imajo enake lastnostni. Vsi zasloni so opredeljeni z odzivnim časom, ki je eden od bistvenih dejavnikov. Nižji odzivni čas pomeni manjšo zakasnitev in posledično tudi višjo ceno, a pri velikih odzivnih časih bo delo na računalniku precej moteno oz. boste imeli občutek, da računalnik deluje počasi. Ločljivost je še bolj pomembna lastnost in vsak zaslon ima opredeljeno optimalno ločljivost, ki jo je dobro vedno uporabiti, saj bodo tako dobre lastnosti zaslona prišle najbolj do izraza.

Kontrastno razmerje je prav tako pomembno in razlika med dobrim in slabim kontrastnim razmerjem bo zelo opazna, zlasti v primeru, da boste delali na dveh računalnikih, ob tem pa bo en imel visoko kontrastno razmerje, drugi pa nižje.

Pri svetilnosti in blagovni znamki oz. proizvajalcu smo lahko manj pozorni, saj je večina zaslonov, ki se pojavljajo pri nas, preverjenih in kvalitetnih blagovnih znamk. Pozorni bodite le na to, da ne kupujete neke neznane blagovne znamke po sumljivo nizki ceni, saj bo tudi kvaliteta nična. Pri svetilnosti pa bodite pozorni na to, da je število sveč na m2 čim višje.

Na zgoraj naštete lastnosti bodite pozorni pri nakupu vsakega računalniškega zaslona, ta navodila pa bodo koristna tudi pri nakupu LCD ali LED televizorja, saj je tehnologija tako pri zaslonih kot pri televizijah zelo podobna.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka