Nakup in izbira mrežne opreme

18. 01. 2012 11:07:20

Mrežna oprema vam omogoči, da vaš osebni računalnik povežete z drugimi računalniki v vašem domu in se priklopite na internet. Mrežna oprema se deli na dve skupini, in sicer gre lahko za žični ali brezžični prenos podatkov, predstavljajo pa jo mrežne kartice, brezžični usmerjevalniki in switch!

image

Brezžični usmerjevalniki so naprave za brezžično komunikacijo, ki jo uporabite doma, v malem podjetju ali pa v pisarni. Ko se odločate za brezžični usmerjevalnik pa morate biti pozorni na nekaj lastnosti. Pred nakupom se prepričajte, da brezžični usmerjevalnik podpira omrežno tehnologijo Windows Connect Now, ki bo poenostavila brezžično nastavitev in je zlasti primerna za uporabnike, ki nimajo izkušenj z brezžičnim omrežjem.

Naslednja lastnost na katero morate biti pozorni je kakšno hitrost imajo brezžični usmerjevalniki in kakšna je njihova tehnologija. Najnovejši, najboljši in obenem tudi najbolj prilagodljivi sta tehnologiji 802.11g in 802.11n.

Priporočamo vam, da izberete usmerjevalnik, ki ima nekajletno garancijo. Pred nakupom preverite kakšne specifike ima določen brezžični router, na odločitev pa bo zagotovo vplivala tudi cena. Brezžični usmerjevalniki, ki se ponašajo z več funkcijami so tudi dražji, zato pred nakupom premislite kakšne funkcije od njega pričakujete.

Morda nekaterih funkcij nikoli ne boste potrebovali, obenem pa se zna zgoditi, da boste pri osnovnem modelu določene funkcije pogrešali. Mrežna oprema, ki je potrebna za delovanje interneta, so tudi mrežne kartice, ki so lahko brezžične ali žične. Te delujejo kot vmesnik med računalnikom in omrežnim kablom, njihov namen pa je pošiljanje in nadzorovanje podatkov v spletu.

Mrežne kartice so zasnovane tako, da delajo z določeno vrsto kabla, nekatere vključujejo tudi več priključkov vmesnika, sicer pa so najbolj pogosta izbira priključki RJ-45 (UTP). Danes je na računalniškem trgu pestra izbira mrežne kartice pred nakupom pa preverite njene tehnične lastnosti kot je hitrost prenašanja podatkov, katere sisteme kartica podpira, itd.

Mrežna oprema kot je switch oziroma stikalo je naprava, ki deluje na sloju podatkovne povezave in ki ima mnoge omrežne priključke. Switch je na voljo v različnih velikostih, a vsako stikalo ima isti namen, in sicer posredovanje signala na izhode, ki omogočajo prenos do ciljnega sistema. Switch za manjša omrežja je danes dostopen po zelo ugodnih cenah, sicer pa ločimo statični ali dinamični switch.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka