Zdrava hrana in pijača sta pomembni za zdravje in dobro počutje

18. 01. 2012 10:51:49

Hrana in pijača sta izrednega pomena za vsakega človeka, saj nam dajeta energijo in moč in brez njiju človek ne more živeti. Če je hrana in pijača obenem tudi zdrava in okusna, je obrok lahko pravi užitek. Z njima dnevno zaužijemo potrebno dozo vitaminov, mineralov in ostalih zelo pomembnih sestavin, obenem pa hrano in pijačo lahko obogatimo tudi z različnimi prehranskimi dopolnili.

Vina, med katera sodijo rdeče vino in belo vino, veljajo za plemenito pijačo, ki je neločljivo povezana s hrano. Vina delimo v štiri glavne skupine, in sicer na suha, polsuha, sladka in polsladka. Ker jih danes največkrat pijemo ob hrani, poznamo tudi nekaj smernic katero vino najboljše paše k določenim jedem.

Belo vino pijemo pri temperaturi okoli 10 stopinj Celzija, saj pri tej temperaturi okus in vonj vina prideta najbolj do izraza. Belo vino se po lastnostih razlikuje od rdečega in najbolj paše k jedem kot so ribe ali belo meso, to pa ne pomeni, da zraven ne paše tudi lahko rdeče vino.

Rdeče vino je vedno veljalo za zdravilno pijačo, ki vpliva na zmanjšanje pojava srčne kapi, pred kratkim pa so dokazali, da imajo isti učinek tudi bela vina. Še ena lastnost, ki govori v prid belemu vinu je ta, da je manj verjetnosti, da bomo imeli po njem glavobol.  Vina imajo v primerjavi z ostalimi alkoholnimi pijačami tudi manj kalorij, zlasti belo suho vino. 

Hrana in pijača sta del vsakdanjika vsakega posameznika in brez njiju ne bi mogli preživeti. Z obema v svoje telo vnesemo tudi vitamine, minerale in nujno potrebne sestavine, ki jih naše telo potrebuje.

Obstajajo pa tudi prehranska dopolnila, katerih namen je dopolniti običajno hrano in ki so koncentrirani viri posameznih hranil. Tako na primer obstajajo prehransko dopolnila, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek in ki jih lahko kupite v obliki kapsul, tablet, praškov, itd. Prehranska dopolnila morate uživati v odmerjenih količinah.

Med najpogostejša prehranska dopolnila sodijo različni vitamini ( vitamin K, folna kislina, hipervitaminoze), vitaminoidi kot je koencim Q10, minerali, vlaknine, antioksidanti, probiotiki, različni pripravki za hujšanje in še bi lahko naštevali. Pred nakupom je  priporočljivo za nasvet vprašati osebnega zdravnika ali farmacevta, ki vam bo znal svetovati katera prehranska dopolnila so kakovostna.

Zdrava hrana in pijača sta zelo pomembni za zdravje in dobro počutje in ko izbirate živila je pametno kupiti čim bolj naravno pridelana in takšna, ki imajo čim manj umetnih dodatkov. Sveža in naravno pridelana živila vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, z njimi pa lahko pripravite okusen in zdrav obrok.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba