Nasveti pred nakupom digitalne videokamere

18. 03. 2009 23:28:17

Ko samo fotografiranje ne zadovoljuje več naših potreb, moramo razmisliti o nakupu kamere. Fotografiranje pomeni foto zapis kar pa je v nasprotju z lasnostmi kamere, ki nam ponuja zapis premikajočih objektov. Če kamera omogoča fotografiranje še ne pomeni, da je to fotoaparat in prav tako če fotoaparat omogoča zapisovanje gibljivih objektov še ne pomeni, da je to kamera.

image

Kakšno kamero pa potrebujem?Odvisno od tega zakaj bomo kamero sploh uporabljali. Pomemben podatek je število slikovnih točk. Za domačo uporabo predlagamo 1 milijon, za profesionalno uporabo tudi do 3 milijone točk. Pomemben je optični zoom, ki nam tako kot pri fotoaparatih približa objekt, katerega želimo zabeležiti.

Kakšne kamere pa poznamo?

Poznamo več vrst kamer, ki uporabljajo več različnih načinov zapisa kot so:

DVD kamere (možnost zapisovanja neposredno na DVD)V sredini leta 2006 je bil razvit nov sistem komprimiranja podatkov AVCHD, ki omogoča zapis tako imenovan »High definition« ali viskoko definicijo video zapisa neposredno na DVD. Ta vrsta omogoča določene ugodnosti pa vendar je čas zapisovanja bolj omejen v primerjavi s kasetami.

HDD Kamere (možnost zapisovanja neposredno na disk v kameri)»High Definition« kamere so brez dvoma prihodnost v video industriji. Za popolni izkoristek HD kamere je potreben priklop na HDTV. Za montažo posnetkov s pomočjo računalnika potrebuje ta format razmeroma veliko kapaciteto na vašem disku.

MiniDV Kamere (zapisovanje na mini kasete)/Nedvomno je, da so DVD, HD in Spominske kartice zasenčile uporabo mini DV kaset, pa vendar le te predstavljajo določene prednosti. MiniDV so poceni in zelo dostopne ter so zelo odporne. Ključnega pomena je DV kompresiranje, ki načeloma nudi boljšo kvaliteto kot pri ostalih formatih. Standardne definicije DVD in HD ter Spominske kartice uporabljajo MPEG-2 kompresijo, ki pa nudi dosti manjši podatkovni nivo kot pri DV.

Na katere podatke moram biti pozoren pred nakupom kamere?

Število slikovnih točkOptični zoomStabilizator slikePovezljivost z računalnikomKvaliteta zvokaV zadnjem času je pomembno tudi to, da je kamera čim manjšaLCD zaslonTip baterijeVir: MojEdom.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka