Nakup mikrofona in nekaj tehničnih lastnosti, ki jih moramo preveriti pred nakupom

18. 01. 2012 09:34:14

Obvezen del studijske opreme je tudi mikrofon. Mikrofon je obvezen del računalniške opreme vseh, ki želijo komunicirati preko računalnika tudi na takšen način. Studijski mikrofon in mikrofon za računalnik se niti ne razlikujeta med seboj, a kljub temu boste za kvaliteten studijski mikrofon odšteli precej več kot za računalniški mikrofon, saj bo verjetno studijski mikrofon najvišje kvalitete in omogočal snemanje čim bolj čistih zvokov, za računalniški mikrofon in pogovore preko računalniškega omrežja pa tako visoka kvaliteta ni potrebna.

image

Ko kupujete mikrofon se lahko odločite za navaden mikrofon, ki se s kablom priklopi na napravo, ne glede na vrsto naprave, kamor želite mikrofon priklopiti. Za vse tiste, ki se želite med pogovorom ali snemanjem skladbe svobodno premikati ter vas kabel pri tem ovira, bo prava izbira brezžični mikrofon. Brezžični mikrofon bo praviloma nekoliko dražji od navadne izvedbe in tudi pri izbiri boste omejeni z manj različnimi proizvodi. Kljub temu bo višji strošek hitro pozabljen, ko boste brezžični mikrofon še vedno z veseljem uporabljali in zaradi tega ne obžalujte vaše odločitve, pred nakupom pa preverite tudi domet mikrofona, da se boste lahko mirno sprehajali tudi dlje od naprave, ki jo boste povezali z mikrofonom.

Če se vseeno odločite za takšen mikrofon, ki se s kablom priključi na neko napravo, potem pred nakupom preverite tudi dolžino kabla. Prekratek kabel bo lahko zelo moteč in ne bo omogočal naravnega položaja med pogovorom ali snemanjem. Če bo kabel krajši od enega metra in ga boste želeli uporabljati pri pogovorih na računalniku, boste verjetno med pogovorom morali sedeti nagnjeni naprej, saj vam dolžina kabla ne bo dopuščala, da se naslonite na stol. Predolg kabel se lahko zapleta in dodatno ovira tistega, ki mikrofon uporablja. Zato je pomembno, da pri nakupu izberete čim bolj primerno dolžino.

Mikrofoni imajo različne priklope in niso vsi kompatibilni z vsemi napravami. Zato pred nakupom preverite, kakšen priklop ima vaš računalnik, radio ali kakšen drug aparat, kjer bi želeli mikrofon uporabiti. V primeru, da izberete mikrofon z napačnim priklopom, vam le-ta ne bo deloval in ves vaš trud bo zaman.

Nekateri mikrofoni bodo imeli tudi kontrolo glasnosti. Ta funkcija je zelo zaželena pri uporabi mikrofona na računalniku, saj lahko že na sami napravi oz. mikrofonu nastavite nivo glasnosti, ki ga želite.

Frekvenčni razpon bo bolj zanimal vse tiste, ki želijo mikrofon uporabljati profesionalno, saj je ta tehnična lastnost v tem primeru precej pomembna. Pri uporabi mikrofona v osebne namene, predvsem za pogovore preko računalniškega omrežja, vas ta lastnost, ki jo ima vsak mikrofon, ne bo kaj dosti brigala.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka