Odločitev za nakup računalniških komponent ni vedno lahka

18. 01. 2012 08:29:51

Računalniške komponente kot je miška, tipkovnica in spletna kamera so osnovna oprema vsakega posameznika, ki ima računalnik. Obenem pa so to tudi računalniške komponente, ki jih ponujajo številni proizvajalci in ki se med seboj razlikujejo po ceni in kvaliteti, zato odločitev za nakup ni vedno lahka!

image

Miška je najbolj osnoven del računalniške opreme in na trgu je tako pestra izbir mišk z različnimi funkcijami, ki se med seboj razlikujejo po proizvajalcih in ceni. Kar se tiče povezave miške z računalnikom je ta lahko žična ali brezžična miška. Žična miška  je morda postala v zadnjem času malo manj priljubljena, saj vas kabel lahko ovira pri delu, medtem ko pri brezžični miški te težave ni.

Edini problem je lahko baterija, ki se precej hitro izprazni in jo morate zato pogosteje menjati. Ko se odločate katera miška vam bo najbolj odgovarjala bodite pozorni na tehnološke lastnosti kot je način sledenja premikanju, ta namreč lahko poteka s kroglico ali pa optično.

Optični način premikanju lahko deluje na vseh površinah, ali pa zahteva prav poseben tip podlage. Računalniška miška naj bo tudi primerne velikosti in oblike, da se bo dobro prilegala vaši dlani in vam tako olajšala delo.

Poleg miške je bistveni del vsakega računalnika tudi tipkovnica. Te računalniške komponente veljajo za najbolj razširjene vhodne naprave na svetu, ki so na voljo v različnih velikostih, oblikah in materialih.

Tipkovnica je lahko žična ali brezžična, sicer pa se delijo na mehanske in membranske, obstajajo pa tudi kombinacije obojih. Razlika je tudi v ceni, izberite pa takšno, ki vam je najbolj všeč vizualno in funkcijsko.

Računalniške komponente kot je spletna kamera so zelo enostavne za uporabo in zelo praktične.  Spletna kamera je enostavna video kamera, ki sliko prenaša na splet. Največkrat se uporabljajo v video pogovorih, sicer pa so cenovno ugodne in zelo enostavne za uporabo. 

Poznamo več vrst spletnih kamer različnih proizvajalcev, ki se med seboj ločijo po različnih karakteristikah in ceni. Spletna kamera pa ima lahko tudi dodatno funkcijo zaznavanja gibanja, ki jo omogočimo s posebnim računalniškim programom. Kamere so namenjene tako prenosnim računalnikom, ki jo imajo največkrat že vgrajeno nad ekranom in za osebne računalnike.

Računalniška kamera ima lahko mikrofon za prenašanje zvoka ali pa je brez, pri uporabi tiste z mikrofonom vam svetujemo, da stišate ostale zvoke v okolici. Preden se odločite za nakup se prepričajte, da ima spletna kamera tudi funkcijo pri kateri se slika v temnejšem prostoru samodejno osvetli in je kljub slabši svetlobi  čista in jasna. Slabost cenejših spletnih kamer je namreč ta, da te opcije nimajo, slika pa je motna in se prekinja.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka