Vrste in izbira tekstilnih izdelkov

17. 01. 2012 11:00:04

Skladno z razvojem vzhodnih držav in večanjem njihove proizvodnje so tekstilni izdelki postali precej cenejši, kot so bili še nekaj let nazaj. Ta pojav je bil sicer pozitiven do domačega potrošnika, a na domačo tekstilno dejavnost je bila to poguba. Danes se večinoma tekstilni izdelki izdelujejo le še v vzhodnih državah, domače industrije na tem področju skoraj več ni.

image

Odeja, prevleka ali zavese so precej lažje dostopne kot so bile pred leti, a tudi kvaliteta teh izdelkov je lahko neprimerno nižja. Da se boste pri nakupu lahko čim bolje izognili nakupu nekvalitetnih izdelkov, smo na Ceneje.si pripravili rubriko Tekstilni izdelki. Rubrika Tekstilni izdelki vsebuje različne izdelke, odeja, prevleka in zavese so le tri primeri izdelkov iz te rubrike.

Vsi tekstilni izdelki imajo vnaprej določene pralne lastnosti. Nekatere lahko umivamo pri precej višjih temperaturah, druge pri precej nižjih. Nekateri izdelki pa niso primerni za strojno pranje in jih je potrebno prati ločeno. Odeja, prevleka in zavese so prav tako tekstilni izdelki in imajo določene pralne lastnosti, ki jih po nakupu upoštevajte, saj ne želite, da se vaši tekstilni izdelki skrčijo precej več, kot bi se ob normalnem pranju.

Če se želite pri nakupu izogniti ročnemu pranju ali pretiranemu obiskovanju čistilnice, potem že pred izvedbo plačila preverite, če izbrani izdelki omogočajo strojno pranje. V kolikor ga ne omogočajo in jih je potrebno odnesti v čistilnico, je potrebno upoštevati tudi ta strošek, ki bo nastal ob uporabi izdelka. Tako lahko včasih ugotovimo, da se nakup dražjega izdelka bolj splača, če nam ob tem odpade strošek oz. znesek, ki bi ga plačevali v čistilnicah.

Večina tekstilnih izdelkov mora biti tudi ustrezne velikosti. Če nimate priložnosti, da bi takšen izdelek preizkusili že v trgovini, potem se pozanimajte o tem, če je možno izdelek vrniti in prejeti denar nazaj oz. ga vsaj zamenjati za nek drug ustrezen izdelek. Večinoma boste izdelek in ustreznost lahko preverili pred nakupom, a vedno to ni mogoče. To ni mogoče predvsem takrat, ko nek tekstilni izdelek kupujete za neko drugo osebo, ki ni takrat prisotna v trgovini ali če kupujete preko spleta. V obeh primerih se pred nakupom pozanimajte o pogojih v primeru, da bi želeli izdelek vrniti.

Da pa bi izdelek lahko vrnili, bo potreben račun. Ravno zato je nujno, da se na to spomnite tudi ob nakupu ter račun vzamete s seboj in varno shranite. Brez računa vam bo v primeru neustreznega izdelka le ta ostal in skoraj prepričani ste lahko, da vam ga nobena trgovina ne bo hotela zamenjati.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka