Proteini so pomembna snov v našem telesu

3. 01. 2012 19:40:13

Proteini so tako kot voda ena izmed najbolj pomembnih snovi v našem telesu, ki sestavljajo mišice, organe, kožo, lase in encime. Proteini so pravzaprav beljakovine, ki gradijo naše mišice in zato so predvsem športniki največkrat tisti, ki se poslužujejo prehrane kot so različni napitki in tablice bogate s proteini, da bi povečali svojo mišično maso.

Športnikom se namreč priporoča, da dnevno zaužijejo še dodatnih 20 do 40 gramov proteinov oziroma vsem, ki se bolj resno ukvarjajo s športom. Dnevna količina vnosa proteinov pa se razlikuje tudi po tem s kakšno vrsto vadbo se ukvarjate, zato se je prej dobro o tem pozanimati. Proteini beljakovine se med seboj delijo na več vrst, in sicer obstajajo sirotkini proteini v hrani, ki so tudi najbolj razširjeni dodatki in vsebujejo veliko BCAA in glutamina. Ker ti proteini vsebujejo tudi veliko frakcij, krepijo imunski sistem in so zdravi.

Glavna značilnost teh proteinov je njihova hitra absorbcija in hitra prebavljivost. Naslednja vrsta so proteini kazein oziroma mlečni proteini, ki pomagajo ohranjati mišično maso. Jajčni proteini beljakovine uravnavajo sproščanje aminokislin, sicer pa so jih v zadnjem času nekoliko izpodrinili sirotkini proteini. Sojini proteini zaradi vsebovanja soje spodbujajo delovanje ščitnice , zmanjšujejo holesterol, omogočajo hitro izgorevanje kalorij, itd.

Ti proteini so najbolj primerni za tiste, ki imajo dnevno manjši vnos kalorij.  Različni proteinski napitki so tudi odlična rešitev kadar si zaradi napornega urnika ne morete privoščiti drugega obroka, za dodatno energijo pa lahko poskrbi tudi proteinska tablica. Ta vsebuje visoko kakovostne beljakovine, te pa so obogatene s peptidi in BCAA aminokislinami. Proteinska tablica je odličen vir hranilnih snovi, ki lahko služi tudi kot nadomestek obroka. Z njo boste dvignili raven energije, poleg vsega tega pa je proteinska tablica tudi odličnega okusa.

Proteini v hrani so odvisni tudi o tega kakšna je vaša fizična pripravljenost, kako pogosto vadite in kako dolgi so vaši treningi, ter seveda tudi od spola in delovne obremenitve. Da boste lahko svoji vadbi kar najboljše prilagodili količino proteinov se lahko posvetujete tudi s kakšnim osebnim trenerjem, zdravnikom ali nutricionistom. Vsekakor pa proteini v hrani niso škodljivi in nimajo prav nič skupnega s steroidi.  Gre za popolnoma običajne beljakovine, ki se nahajajo v vaši vsakodnevni hrani.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba