Komentarji

Pred 6 leti

SCUBAPRO maska za potapljanje FUTURA 1

SCUBAPRO maska za potapljanje FUTURA 1

Vsako poletje sem si kupila novo masko, ker se je stara vedno kaj poškodvala, kaj je počilo in podobno. Vedno sem kupovala najcenejše, ker sem bila prepričana, da ne zdržijo dolgo. Potem mi je pa fant kupil tole masko in kar naenkrat se mi je odprl nov svet – res se dobro vidi čez šipice, nič ni motno, pa sedaj jo imam že drugo sezono in sem zelo zadovoljna. Cena pa tudi ni previsoka, saj une »ta poceni« ne stanejo dosti manj pa so veliko slabše.

Potapljanje je šport, ki zahteva kakovostno opremo

2. 01. 2012 22:14:50

Potapljanje je lahko odličen in adrenalinski šport pri katerem občudujemo lepote podvodnega sveta, a obenem tudi šport, ki zahteva kakovostno potapljaško opremo. Potapljaška obleka je nepogrešljiv del potapljanja, saj zmanjša ohlajanje telesa in poskrbi za zaščito pred morebitnimi odrgninami in drugimi poškodbami. Ko se odločate za nakup obleke bodite pozorni predvsem na tri lastnosti, in sicer na material, kroj in kvaliteto same obleke.

Potapljaška obleka naj bo kroja, ki se kar najbolje prilagodi položaju potapljača v vodi in ki mu ni pretesna ter ga ne sili v prisilno držo. Potapljaška obleka za potapljanje se deli na tri osnovne skupine, in sicer je lahko mokra, polsuha ali suha. Uporaba pa je odvisna od namena, in sicer se snorklanje in potapljanje s scuba opremo najboljša izbira enodelna obleka, ki ima kapuco, za podvodni lov pa  na primer neoprenska obleka iz dveh delov.

Mokra potapljaška obleka je izdelana iz neoprena, ki je penasta guma in ki dopušča vodi vstop pod obleko, kjer se ta segreje na temperaturo telesa. Potapljaška obleka ima dobre izolacijske lastnosti. Obleke se med seboj razlikujejo po elastičnosti in manj je potapljaška obleka elastična, večji je občutek stiskanja. Obleka, ki vas bo na suhem malo stiskala, bo verjetno ravno pravšnje velikosti, ko boste enkrat v vodi in bo obleka mokra, material pa bo postal mehkejši in bolj elastičen.

Različna je tudi debelina neoprena, odvisno za kakšno potapljanje je obleka namenjena. Obleka vam ne sme biti premajhna ali prevelika, sicer bo pod njo vdirala voda, prav tako se ne sme gubati na kolenih komolcih.  Še en pomemben del opreme za potapljanje brez katerega ne gre so plavutke. Te so lahko odprte ali zaprte plavutke, med seboj pa se nekoliko razlikujejo od namena uporabe. Tako poznamo plavutke za rekreativno potapljanje ali pa monoplavuti.

Obstaja veliko različnih vrst plavutk, ki se med seboj razlikujejo po obliki in treba si je vzeti nekaj časa in najti tiste, ki bodo najbolj ustrezale vam in vašemu načinu plavanja.  Pomembni lastnosti sta trdota in velikost. Za dolge potope so dobre plavutke, ki so nekoliko mehkejše in malo preklane. Plavutke imajo lahko tudi različne reže in pretočne kanale, da je plavanje še lažje.

Med seboj se ločijo tudi po tem ali so namenjene za nošenje na golo nogo ali pa je za njih treba imeti tudi posebne čevlje. Pomemben del opreme so seveda tudi rokavice in nogavice, ne smete pa pozabiti niti na dihalko. Ta vas ne sme ovirati med potapljanjem, dobro je da ima dvojni ventil za izpust vode, ki omogoča hitro praznjenje vode, dihalka pa mora imeti nastavljiv položaj.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba