Žarnica predstavlja nujen del opreme v vseh prostorih

20. 12. 2011 10:40:07

Žarnica s svojim žarenjem ustvarja svetlobo brez katere si ne predstavljamo življenja. Žarnica je lahko varčna, led žarnica ali pa halogenska žarnica, sicer pa so na izbiro žarnice različnih velikosti in oblik, razlikujejo se tudi po svetlobni jakosti ter napetostnih razredih. Vsaka žarnica ima svoje specifične lastnosti.

image

Žarnica je nujen del opreme v vseh prostorih, tako zaprtih kot odprtih, kjer je potrebna osvetlitev. Poznamo več vrst žarnice, in sicer generalni tip žarnice je najbolj pogost in gre za žarnice v obliki gobice. Žarnica z večjo močjo, to je nad 200W je v obliki hruške, za dekorativna svetila pa lahko izbirate med žarnicami v obliki svečnikov, zubelj, zaviti svečni, itd.  Halogenska žarnica se nekoliko razlikuje od navadne žarnice, in sicer je pri njej proces nadgrajen, žarnica pa deluje tako, da se izpareli material zaradi žarenja vrne na samo žarjeno telo. Žarnica je izdelana tako, da dovodni in odvodni električni terminal, večina pa jih ima tudi priključni terminal oziroma grlo, s katerim jo lahko pritrdimo. Halogenska žarnica se od navadne loči po tem, da lahko deluje na veliko višji temperaturi in zato je tudi njen izkoristek višji.

Naslednja vrsta je led žarnica, ki je namenjena za uporabo v stanovanju, prikolici, čolnu, itd. Led žarnica deluje tako, da jo priključite na 12V ali 24V akumulator, katerega vhod je nastavljen nad napetost med 8 do 35Vdc in 12Vac. Posebna lastnost led žarnic je ta, da zaradi tega, ker ima regulator vhodne napetosti ni občutljiva na prenapetost omrežja, kar je večkrat razlog za odpoved žarnice ali za njen kratek rok delovanja. Led žarnica je varčna, ima minimalno porabo energije, in sicer kar 80 odstotkov manj kot halogenska žarnica, poleg tega pa je tudi zelo varna in se segreje samo do 40°C. Led žarnica sveti do 80 000 u in je ekološko varna, izbirate pa lahko med dnevno belo barvo in rdečkasto-rumeno belo.

Varčna žarnica ima daljšo življenjsko dobo in v primerjavi z običajno žarnico porabi tudi petkrat manj elektrike ter polovico energije pretvori v svetlobo. Varčna žarnica ima tako pozitivne kot tudi negativne lastnosti. Prednosti so vsekakor daljši rok trajanja, nizka poraba energije, manjši stroški in manjša toplotna izguba. Varčna žarnica lahko zaradi migetanja povzroča slabo počutje in glavobol, ni ekološko varna, njen svetlobni učinek pa je z vsakim vklopom in izkopom manjši. Je pa res, da z nakupom varčne žarnice pripomorete k varovanju okolja.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka