Zavarujte se s kvalitetno plezalno opremo

19. 12. 2015 19:11:42

Plezanje je šport poln adrenalina, ki pa zahteva tudi veliko varnosti. Za dodatno zaščito bo poskrbela obvezna plezalna oprema kot so plezalni čevlji, škripec in plezalni pas. Že imate svojo? Če se za nakup še odločate potem sedaj pravi čas in z naslednjimi nasveti boste vedeli točno na katere lastnosti morate biti pozorni.

image

Plezalna oprema se je v zadnjih letih močno razvila in napredovala, ter tako zagotovila še več varnosti pri plezanju. Plezalni čevlji ali plezalniki se med seboj razlikujejo predvsem po tem, za kakšno vrsto plezanja so namenjeni. Ti so lahko višji in primerni za uporabo na daljših smereh v hribih ali pa nizki plezalni čevlji, ki so vsestranski. Lastnost na katero morate biti pozorni je tudi njihova oblika in kako se zavezujejo. Če ste začetnik, potem naj bo takšna tudi vaša plezalna oprema.

Kupite obutev, ki vam bo predvsem udobna in bodite pozorni na to, da boste izbrali pravo velikost. Ta je odvisna od tega kje boste plezali. Začetniki izberite plezalne čevlje, ki se vam tesno prilegajo, kasneje pa boste morda potrebovali tudi tri številke manjše. Obutev vedno pomerite na boso nogo in računajte na to, da se bo obutev malo raztegnila.

Plezalna oprema pa poleg plezalnikov vključuje tudi izbiro primernega plezalnega pasu, ki je lahko dvodelen ali enodelen. Bodite pozorni, da izberete plezalni pas, ki ima nožne zanke prave velikosti. Dobro je, da so te nastavljive, saj ne smejo biti ne prevelike in ne premajhne, plezalni pas pa naj bo udoben. Izberite velikost pri kateri se vam bo plezalni pas dobro prilegal okoli pasu. To lahko ugotovite tako, da ga poskušate potisniti preko bokov navzdol.  Za varovanje mora imeti plezalni pas tudi krožni trak, ki povezuje spodnji in zgornji del.

Če je plezalna oprema namenjena za vašega otroka bodite previdni pri velikosti in pazite, da mu ne kupite prevelikega. Za otroke je najbolj priporočljiv dvodelni pas.

Vsak plezalec pa poskrbi tudi za pravilno varovanje. Za to so namenjeni posebni varovalni pripomočki, med njimi tudi škripec. S pomočjo plezalne opreme kot je škripec se plezalec lahko varno spusti. Za začetnike je najbolj primeren škripec, ki je enostaven za uporabo in pri katerem se vrv ne zatika. Da boste lahko vrv hitreje namestili naj ima škripec dve premični stranici. Preverite tudi za kolikšno težo je primeren in kakšno debelino vrvi zahteva.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka