Nakup in vzdrževanje kontaktnih leč

13. 12. 2011 11:39:17

Leče največkrat uporabljajo tisti, ki slabše vidijo, saj so odličen nadomestek za očala. Lahko pa jih uporabimo tudi takrat, ko želimo spremeniti barvno naših oči. Prve leče, torej tiste, ki so namenjene slabovidnim osebam, so kontaktne leče, druge, ki spremenijo barvo naših oči, so barvne leče.

image

Tudi barvne leče so lahko kontaktne, če vsebujejo obe lastnost. Kljub temu so barvne leče manj pogoste in tudi dražje, saj gre v tem primeru že za prestiž in ne več za zdravstveno nujno potreben pripomoček.

Pri nakupu kontaktne leče lahko izbiramo med takšnimi, ki so namenjene le enodnevni uporabi, poznamo pa tudi sedem dnevne kontaktne leče, dvotedenske kontaktne leče in celo mesečne leče.

Preden se odločite za leče je potrebno obiskati okulista, ki vam bo ob strokovnem pregledu vaših oči svetoval, če so leče sploh primerne za vas ter tudi katere leče morate izbrati, kakšna naj bo njihova dioptrija itd. Večinoma bo okulist svetoval mehke leče, oz. bodo mehke leče dovolj dobre za vaše oči. Včasih se zgodi, da mehke leče niso dovolj dobre oz. je potrebno zdravljenje s trdimi ali poltrdimi lečami. Edina pomanjkljivost, ki vas bo doletela ob izbiri bolj trde leče je ta, da bo nošenje teh leč precej manj udobno oz. bolj moteče za vas.

Prepustnost leče je prav tako pomemben podatek, ki ga morate upoštevati pri nakupu leče. Bolj prepustna kontaktna leča bo do vašega očesa spustila več kisika, zato boste imeli manj stranskih učinkov, saj bo vpliv kontaktne leče na oko manjši.

Po nakupu je pomembno predvsem to, da leče pravilno vstavljate v oči ter jih tudi pravilno vzdržujete. Kako je potrebno vstaviti lečo v oko vam bo pokazal že okulist, lahko pa vam pomaga tudi kakšen sorodnih, prijatelj ali znanec, ki kontaktne leče uporablja že dalj časa.

Higiena je zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru hitro pride do kakšne okužbe. Oči so namreč zelo občutljive zato so čiste roke pogoj, da se leč sploh lahko dotikamo. Ko jih ne uporabljate jih je potrebno ustrezno shraniti, in sicer v posebni tekočini, ki je namenjena lečam. To tekočino pa moramo tudi redno menjati, da kakšen tujek ne pride v stik z njo.

Če se boste držali vseh navodil, ki vam jih bo podal tudi okulist in z lečami skrbno ravnali, potem bo dovolj še en obisk okulista na leto. Enkrat letno je okulista skoraj nujno potrebno obiskati, tako da preveri tako vaše oči kot leče.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka