Supermarket

Prihranite z uporabo dveh kompletov jeklenih platišč

13. 12. 2011 10:19:42

Če želite vaš avtomobil odeti v lepše, širše in večje pnevmatike, boste najprej morali zamenjati platišča. Odločite se lahko za lita ali jeklena platišča, a prepričani ste lahko, da boste za lita platišča plačali precej več. Jeklena platišča so precej cenejša, njihova cena pa je seveda odvisna tudi od velikosti. Jekleno platišče 15 bo tako precej cenejše od 17 ali 19 colskega.

image

Jeklena platišča včasih uporabljajo tudi tisti, ki imajo sicer tudi lita platišča. Predvsem v zimskem času, ko se na cesti nahaja veliko peska in soli, nekateri ne želijo uničevati dražjih litih platišč in skupaj z zimskimi gumami uporabijo tudi jeklena platišča.

Prav zaradi tega je dobro, da imate tudi platišča jeklena. Še ena prednost, ki govori v njihov prid oz. v prid uporabi obeh vrst platišč, tako litih kot jeklenih, je v nižjih stroških ob prehodu iz letne na zimsko sezono ali obratno. Če damo letne gume na lita platišča in zimske gume na platišča jeklena ni potrebe po menjavi gum na platiščih ter plačevanju te storitve, saj lahko platišča jeklena z litimi in obratno zamenjamo tudi sami.

Ob nakupu platišča bodite pozorni tudi na velikost pnevmatike, ki jo želite uporabiti na platiščih. Če je velikost pnevmatike 15 col, potem izberite jekleno platišče 15, sicer izberite tisto velikost platišča, kot je velikost pnevmatike. Če uporabljate jekleno platišče 15 in enako velike pnevmatike, lahko uporabljate večja lita platišča, če uporabljate na litih platiščih druge pnevmatike, sicer bo morala biti enaka tudi velikost platišč.

V primeru, da kupujete jeklena platišča originalnega proizvajalca, torej platišča, ki so namenjena prav vašemu modelu avtomobila, ne boste imeli večjih težav pri nakupu. Če temu ni tako in kupujete jeklena platišča drugih proizvajalcev, morate preveriti več različnih lastnosti, ki morajo ustrezati vašim zahtevam oz. zahtevam vašega avtomobila.

Število vijakov in razmerje vijakov je bistven dejavnik, saj v primeru, da razmerje ali število vijakov ne ustreza vašemu avtomobilu, platišče ne bo uporabno. Če imate možnost, se ob nakupu dogovorite še za menjavo platišča, saj boste tako popolnoma prepričani, da platišča ustrezajo.

Če takojšnja menjava pnevmatik pri prodajalcu ni mogoča, ne kupujte platišča sami. Raje s sabo povabite kakšnega mehanika oz. neko osebo, ki se vsaj malo spozna na to, tako da bo kupljeno platišče ustrezno, saj vam bodo v tem primeru prihranjeni tako živci kot denar na vašem računu.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka