Pohodniška oblačila naj bodo lahka

9. 12. 2011 14:28:01

Med bolj priljubljene načine rekreacije spada tudi pohodništvo. Pohodništvo postaja vse bolj priljubljen način rekreacije, razlog za to pa verjetno tiči v tem, da se lahko s pohodništvom ukvarja vsak, ki mu to zdravje dopušča, saj investicija v opremo in pohodniška oblačila ni nujno potrebno.

Kljub temu bodo bolj zagnani pohodniki imeli precej pohodniške opreme, ki jim bo olajšala hojo in jih zaščitila tudi pred morebitnimi slabimi vremenskimi razmerami, ki smo jim priča predvsem v hribovitem svetu in na višjih nadmorskih višinah. Za hribe je značilno, da se lahko vreme spremeni le v nekaj minutah in nas le nekaj minut po sončnem vremenu ne sme presenetiti megla in veter. Pohodniška oblačila nas lahko zaščitijo oz. nam takšne spremembe precej olajšajo.

Med pohodniška oblačila lahko uvrstimo pohodniške hlače, čevlje, nahrbtnike in druge stvari, ki jih bomo potrebovali pri hoji. Tudi pohodniška jakna in pohodniška majica nas lahko dodatno zaščiti, ob takšnem večplastnem oblačenju pa bomo pripravljeni na prav vse vremenske pogoje.

Pohodniška jakna in pohodniška majica ter druga pohodniška oblačila nas ne bodo zaščitila pred močnim soncem, ki je na višje ležečih predelih še toliko bolj nevarno. Zato je pri planinarjenju in pohodništvu na višjih nadmorskih višinah nujno potrebna tudi zaščita pred soncem in uporaba krem za sončenje.

Ko kupujete pohodniške hlače, bodite pozorni na to, da bodo ob morebitnem padcu po strmini vaše noge zaščitene. Tako lahko pohodniške hlače preprečijo marsikatero poškodbo, ki bi jo lahko utrpeli brez njih. Pomembno je tudi to, da pri nakupu izberete takšne hlače, ki ne bodo predstavljale dodatne ovire pri hoji, torej je pomembno, da so le-te čim lažje.

Da vas teža pohodniških oblačil ne obremenjuje še bolj, kot je to potrebno, naj bo tudi pohodniška jakna in pohodniška majica lahka in enostavna za oblačenje ali slačenje. Pomembno je tudi, da niso pohodniška oblačila preveč tesnjena. Preveč tesnjena oblačila povzročijo, da se telo ne ohladi in zaradi tega lahko nastane povišano potenje in še večja izguba vode.

Prav voda pa je pri vsaki rekreaciji najbolj pomembno in nujno je, da jo med rekreacijo vnašate v telo. Prav zaradi tega lahko kupite takšna pohodniška oblačila, ki omogočajo, da vodo oz. plastenko z vodo shranite kar v enem izmed za to namenjenih prostorov. V tem primeru za krajše pohodne podvige sploh ne boste potrebovali nahrbtnika in vaša hoja bo, predvsem pri strmih vzponih, veliko lažja.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba