Komentarji

Pred 1 letom

NIKON DSLR fotoaparat D750 (ohišje)

NIKON DSLR fotoaparat D750 (ohišje)

Imam Canon MG 5150, Kopira, skenira, barve, čb, pa še kaj. Tudi kartuše dobiš po sprejemljivi ceni. Za domačo in polprofesionalno rabo mi zadostuje.

Pred 2 letoma

NIKON DSLR fotoaparat D750 (ohišje)

NIKON DSLR fotoaparat D750 (ohišje)

Super zadeva, težava je le to da imam majhno roko in je malo velik za mojo dlan.

Pred 2 letoma

NIKON D-SLR fotoaparat D-5600 + objektiv

NIKON D-SLR fotoaparat D-5600 + objektiv AF-P 18-55

Odličen aparat za vse, ki želijo vstopiti v svet DSLRja

Fotoaparati - kaj in kako izbrati

18. 03. 2009 23:15:31

Vse več ljubiteljev fotografije, ki še niso vstopili v digitalni zajem slike, se v letošnjem letu odloča za nakup prve digitalne kamere. In teh novih kupcev ni malo. Če pogledamo sicer dobre prodajne rezultate zadnjih let, hitro ugotovimo, da približno polovica gospodinjstev še ni vstopila med uporabnike digitalne tehnike zajema slike. Analogna kompaktna kamera je (bila) prisotna v vsakem domu. Želja zajeti posnetek, dva ali več ob domačih dogodkih, na dopustu ali potovanju in s tem ohraniti spomin, je bila pri vseh velika in kompaktna kamera na film (je še) za to zelo primerna. Seveda vedno ni bilo tako. Lahko rečem, da so šele sredi 90. trend prodaje cenejših analognih kompaktnih kamer, razširjenost fotolaboratorijev in njihova kakovostna ponudba, prispevali k res množičnejši uporabi fotokamere.

Danes gre trend zamenjave analognih kamer za digitalne veliko hitreje naprej kot pred to tehniko vstop fotografov med uporabnike filma. V lanskem letu so bile najcenejše digitalne kamere še cenovnega razreda nad 200 evrov. Za večino družinskih fotografov tak strošek še ni bil opravičljiv. Drugi so se zaradi nepoznavanja digitalne tehnike in predvsem bojazni pred njo še močno držali stran od zamenjave kamere. Nemalokrat je bilo slišati odgovore, da jim kamera na film še vedno odlično služi. Danes se cene krepko nižajo, predvsem pa je digitalna fototehnika vse preprostejša. Zato se v letošnjem letu opaža trend nakupa cenejših digitalnih kompaktnih kamer celo v megamarketih. Cene dobrih kompaktnih digitalnih kamer za družinsko fotografiranje, ki so celo naprednejše od lanskih, iz že malo višjega razreda, so se že spustile pod 150 evrov. Ponudba digitalnih kompaktnih kamer v trgovinah, ki jih obiskujemo večkrat, in njihova cenovna dostopnost nam v letošnjem letu prinašata njihov hiter vstop med družinske fotografe.

In kako kakovostne ter uporabniško prijazne so danes kamere v različnih cenovnih in uporabniških razredih?

Prav o teh vprašanjih sem že večkrat pisal. Vendar se zaradi vse nižjih cen kamer iz leta v leto opaža, da gredo prav zaradi že primernih cen tako uporabniško kot glede kakovosti izpisa vse bolj k manj zahtevnim uporabnikom. Po številkah, obliki in tehničnih podatkih je sicer videti, kot da nam kompaktne kamere nudijo vse več. Vendar so v resnici zaradi vse večjega nižanja cen glede kakovosti zapisa vse bolj oddaljene od kamer izpred dveh ali treh let. Seveda pa današnji trend ni samo posledica potrebe po vse nižji ceni kamer, ampak predvsem tega, da današnji kupci ne potrebujejo visoke uporabniške vrednosti in kakovosti, pač pa dobro ceno, da sploh vstopijo v digitalno tehniko. Zahtevnejši družinski, poslovni ali popotniški fotografi, ki so že v njej, pa zaradi nižanja cen kamer iz višjih razredov, kot jih imajo zdaj, že razmišljajo o zamenjavi. Oziroma, zahtevnejši fotograf ali resen ljubitelj fotografije, ki je vstopil med fotografe šele s prihodom digitalne tehnike, danes že ve, da brez prestopa med uporabnike zrcalno-refleksnih kamer (SLR) ne gre.

Razredi kompaktnih kamer

Najprej predstavimo različne razrede digitalnih kamer, predvsem to, komu so namenjene in kateri uporabniški ali cenovni razred že zadovolji določeno skupino uporabnikov.

Razredi digitalnih kamer

nižji kompaktni razred (cena od 100 do 200 evrov, 2 - 3X-ni zoom, programska avto­matika, plastično ohišje). Kamere so namenjene fotografu, ki ne išče tehničnih prednosti ampak s cenejšo kamero samo želi zajeti posnetek zanimivega motiva.višji kompaktni razred (cena od 200 do 500 evrov, 3 - 5X-ni zoom, pro­gramska in sli­kovna avtoma­tika, pol avto­matske funkcije nastavitve časa, zaslonke, ročne nastavitve, možnost korekture osvetlitve in množica nastavitev, plastično ali aluminij ohišje).mini kompaktne kamere s čvrstim ohišjem (cena od 250 do 500 evrov, zelo majhne, 3 - 4X-ni zoom, programska avtomatika, slikovna avtomatika, nekatere tudi z možnostjo pol avtomatskih nastavitev, ohišje iz aluminija). Prednost, majhnost in robustnost.kompaktne kamere z 10 do 18X-nim zoom-om (cena od 250 do 500 evrov, 8 - 12X-ni zoom, programska in slikovna avtomatika, pol avtomatske funkcije nastavitve časa, zaslonke, ročne nastavitve, možnost korekture osvetlitve in množica nastavitev, plastično ohišje).kompaktne kamere z možnostjo uporabe dodatnih priključkov (cena od 350 do 500 evrov, 3 - 6X-ni zoom, programska in slikovna avtomatika, pol avtomatske funkcije nastavitve časa, zaslonke, ročne nastavitve, možnost korekture osvetlitve in množica nastavitev, ohišje iz aluminija ali magnezija, možnost uporabe dodatne bliskavice).hibridne kompaktne kamere (cena od 600 do 1000 evrov, 5 do 16X-ni zoom, programska in slikovna avtomatika, pol avtomatske funkcije nastavitve časa, zaslonke, ročne nastavitve, možnost korekture osvetlitve in mno­žica nastavitev, ohišje iz aluminija ali magnezija, možnost uporabe do­datne bliskavice).SLR (zrcalno refleksne kamere) (cena od 650 do 5000 evrov, programska in slikovna avtomatika, pol avtomatske funkcije nastavitve časa, zaslonke, povsem ročne nastavitve, možnost korekture osvetlitve in množica nastavitev, ohišje iz plastike ali magnezija, možnost uporabe dodatne bliskavice in objektivov).Iz katerega razreda si boste sami izbrali kamero je odvisno predvsem, zakaj in v kakšnih primerih največkrat kamero potrebujete. Ni vsaka kamera primerna za vsakogar in za vsak namen fotografiranja. O kakovosti slike iz kamer pa se je treba zavedati, da tudi ta gre po stopnicah in najboljša je le v najvišjem razredu DSLR. (predstavitev trenutne ponudbe kamer DSLR)

Vir: E-fotografija.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba