Vrste in izbira tuninga

9. 12. 2011 13:17:31

Medtem ko je styling avta namenjen spreminjanju njegova zunanjega videza in notranjosti, pa avto tuning omogoča, da lahko povečate njegovo moč in pospešek. Tuning motorja  ali tlačno polnjenje motorjev pomeni predvsem predelavo menjalnika, podvozja in motorja za večji prenos moči. Avto tuning pa ne dopušča velike svobode, saj ima največjo vlogo pri njem denar.

Poznamo dve vrsti tuninga avta, in sicer dinamično in zunanjo, ki je tudi najbolj priljubljena in pri kateri s pomočjo turbine, kompresorja ali posebnega sistema, ki se imenuje comprex in je sicer zelo redek, dovajamo večjo količino zraka v motor. Tuning s turbino ima nekaj prednosti, ena izmed njih je tudi delovanje z manjšo izgubo, namestitev pa je precej enostavna.  Učinke tega avto tuninga boste občutili pri srednji ali višji hitrosti. Avtomobili imajo točko vžiga, ki nadzoruje polnilni tlak, izpušne pline, kakovost goriva in vbrizg goriva. Avto tuning pomeni, da spremenimo ta nadzor tako, da se izboljšata pospešek in  hitrost avtomobila.

Tuning avta lahko pri motorjih, ki delujejo na bencin poveča moč do deset odstotkov, pri motorjih na diesel pa tudi do dvajset odstotkov, če pa za to uporabite turbo polnilnik se pri obeh vrstah motorja moč poveča tudi od dvajset do štirideset odstotkov. Da bi povečali moč in pospešek vašega jeklenega konjička na trgu obstaja široka izbira dodatnih modulov, ki delujejo na elektronskih senzorjih, kar pa ima lahko tudi negativne posledice in ni najbolj optimalno. Izogibajte se poceni kopiranim programom, ki bodo povzročili veliko škode na delovanju motorja. Vsako prevozno sredstvo ima svoje določene lastnosti, ki jih je treba upoštevati in v skladu z njimi narediti tuning avta.

Tuning motorja lahko naredite tudi s kompresorjem, ki je konkurenca turbini. Medtem ko to poganjajo izpušni plini, pa kompresor deluje na motor preko jermena. Njegova pozitvna lastnost je ta, da ne zahteva posega v izpušni sistem in da moč občutite že pri manjši hitrosti. Pospešek je zaradi tega bolj predvidljiv kot pri turbini. Tuning avta s kompresorjem pa ima tudi nekaj minusov, med drugim tudi ta, da je zanj potrebno precej več prostora kot za turbino.

Danes je predvsem priljubljena uporaba zračnega filtra, zaradi katerega do vplinjača pride večji pretok hladnejšega zraka, ki je potreben za večjo moč motorja. Tako so se na trgu pojavili številni moduli, ki se imenujejo 'cold air intake-i'. Z njimi boste dobili vse kar potrebujete, da bo vaš avto lažje dihal. Seveda pa avto tuning zahteva tudi dober izpušni sistem, ki omogoča hitro izgorevanje plinov. Toda vsi ti posegi vas bodo stali več kot sama nastavitev zračnega filtra.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka