Izberite primeren bojler za vaš dom

9. 12. 2011 10:06:55

Bojler ali grelnik vode je namenjen segrevanju vode v vašem domu. Izbirate lahko med različnimi vrstami bojlerjev, ki delujejo na elektriko, plin oziroma na gorivo. Izbrati morate tudi primerno velikost za vaš dom ter pretočnim in akumulacijskim bojlerjem. Nič ni hujšega kot to, da se zjutraj odpravite pod tuš iz katerega priteče hladna voda, ker je tisti pred vami porabil vso toplo vodo.

image

Pred nakupom torej razmislite o primerni velikosti, hitrosti in količini segrevanja vode ter načinu delovanja. Pretočni bojler je dobra odločitev, če potrebujete manjše količine vode. Ta namreč ogreva direktni pritok vode tako, da ga namestite v bližino iztočnega mesta. Za večje količine segrete vode pa poskrbijo tako imenovani akumulacijski bojlerji. Grelnik vode bojler segreva vodo na zalogo, zaradi česar vodo lahko shranimo na zalogo za kasnejšo porabo. In to je tudi največja razlika med njima, količina vode, ki jo bojler lahko segreje. Pretočni bojler torej izberite, če hitro potrebujete manjše količine vode, za počasnejše segrevanje večjih količin pa akumulacijskega.

Ko se enkrat odločite med tema dvema vrstama, je čas, da izberete bojler, ki deluje na plin, elektriko ali trda goriva. Električni bojler je lahko akumulacijski ali pretočni bojler, v obeh primer pa za delovanje potrebuje električno energijo. Medtem pa plinski delujejo na zemeljski ali naftni plin in so lahko samostojni ali kombinirani, ki ne segrevajo le vode, ampak tudi prostor. Pretočni bojler, ki deluje na plin je dobra izbira, saj je enostaven za uporabo, je cenovno ugoden  in zelo učinkovit. Pred nakupom preverite, da bojler ustreza vsem varnostnim predpisom.  Ko se odločate za velikost upoštevajte koliko porabnikov vode je v vašem domu in kakšne so njihove navade. Povprečna količina vode, ki jo dnevno porabi štiričlanska družina je cca 200 litrov, če imate doma kad pa kupite še malo večji bojler. Glede na to koliko prostora imate za njegovo namestitev je odvisna tudi njegova oblika. Električni bojler lahko namestite tako nad umivalnik kot tudi pod njega, razlikujejo pa se po tem ali so tlačni ali netlačni. Tlačni električni bojler je priporočljiv, če potrebujete manjšo količino vode na enem mestu, na primer v kuhinji, medtem ko je netlačni električni bojler namenjen za ogrevanju vode na najmanj dveh mestih. Grelnik vode bojler je izdelan iz kakovostne jeklene pločevine, omogočati pa mora tudi enostavno čiščenje vodnega kamna.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka