NASVET Prosti čas
28. 12. 2022 06:48:54

KAKO IZBRATI PODLOGO ZA KAMPIRANJE?

1/1

Podloga ti bo prišla prav ne le za kampiranje, ampak tudi za posedanje v naravi ali na festivalu. Zahvaljujoč njej te ne bo zeblo in ne boš opazili izboklin na površini, na kateri sediš. Pri izbiri se osredotoči predvsem na to, kje jo boste uporabljali in kako jo nameravate prenašati

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Vrste
  2. Uporaba
  3. Parametri
  4. Outdoor oprema
  5. Še zadnji nasvet

 

1. Vrste

 

 

Napihljiva podloga

 

Verjetno najudobnejša vrsta podloge, ki jo lahko najdeš. V primerjavi s samonapihljivo varianto je nekoliko lažja in lažja za pakiranje. Prav tako dobro izolira pred mrzlo podlago in njenimi neravninami. Vendar je treba, na neravni površni biti preciden, kjer obstaja nevarnost preboja materiala. Ta vrsta ni tako trpežen.

Če potuješ iz kraja v kraj, vas lahko dnevno napihovanje nekaj časa upočasni. Zato vedno pomisli, kam boš podlogo najpogosteje nosil.

+ Maksimalno udobje
+ Kompaktna in lahka
+ Vodoodporna

- Napihljiva
- Nagnjenost k pokanju, preluknjanju

 


 

 

Samonapihljiva podloga

 

Te podloge dobro izolirajo tudi v hladnejšem vremenu in odlično izravnajo neravnine, tako da jih skoraj ne čutiš.

Uporabljaš jih lahko vse leto, vendar pričakuj, da bodo težje. Tako kot pri klasičnih napihljivih površinah tudi tukaj preveri teren in bodi pozoren na ostre kamne ali sveže pokošeno travo.

+ Odlična toplotna izolacija
+ Udobje
+ Dobra funkcionalnost tudi v zahtevnih pogojih

- Večja teža
- Višja cena
- Nevarnost preluknjanja

 


 

 

Aluminij

 

Ali namesto kakovostne podloge iščeš kompaktno in univerzalno podlago, na kateri bi lahko sedel na primer na pikniku? Aluminijasta podloga ti bo delala družbo na različnih poletnih dogodkih, festivalih ali celo na plaži.

V primerjavi z navadnimi podlagami je razumljivo manj udobna in čez noč bo občutiti vsako neravnino.

+ Majhna teža
+ Kompaktna
+ Nizka cena

- Nizko udobje
- Nizka toplotna izolacija

 


 

 

Pena

 

Če se odpravljaš na kampiranje ali telovadbo, ti bo penasta podloga odlično služila. Ta oblika je zelo lahka in tudi precej vsestranska. Za razliko od ostalih, lahko njeno velikost poljubno prilagajaš s škarjami.

Morda te bo presenetil velik razpon cen penastih blazin v ponudbi. Kupiš lahko klasično penasto podlogo iz polietilena (PE) ali veliko kvalitetnejšo oziroma dražjo EVA podlogo iz etilen vinil acetata. Ta vrsta ne vpija vode, bolje izolira in je veliko bolj trpežna. Postaviš jo lahko tudi na neraven in kamnit teren brez strahu pred strganjem.

+ Vzdržljivost
+ Majhna teža
+ Nižja cena

- Slabša kompaktnost
- Manj udobna kot napihljivi modeli

 

 

 

2. Uporaba

 

Taborjenje

Boš preživel noč na prostem in ves čas nosil podlogo na hrbtu? Osredotoči se na vzdržljiv dizajn, ki hkrati ne odstopa preveč od teže celotnega nahrbtnika. Idealna izbira je lahko penasta podloga iz EVA pene.

 

Treking

Glede na to, kam se odpravljaš na treking, izberi ustrezno opremo. Za kraje v zmernem pasu, ki jih obikuješ poleti, ti bo ustrezala penasta EVA podloga, pa tudi kakovostna napihljiva različica.

 

Festivali

Tukaj lahko filtriraš po ceni. Zadostuje lahko navadna aluminijasta podloga, lahko pa tudi penasta ali poceni napihljiva podloga. Odvisno je od tega, koliko udobja potrebuješ.

 

Kampiranje

Za klasično kampiranje ti bo prav prišla samonapihljiva podloga. Tako bo spanje na trdi podlagi udobnejše. Čeprav moraš računati na večjo težo, morda to ne bo prevelik problem, če boš spal na enem mestu. Sploh če se v kamp pripelješ z avtom.

 

Ekstremni pogoji

Verjetno že imaš dobro opremo in informacije o vseh možnih tveganjih, če se odpraviš v gore in na zahtevno odpravo. Dobra izolacija je zelo pomembna skupaj z manjšo težo in verjetno vzdržljivostjo.

Glede na izkušnje in lastne želje lahko izbereš kakovostno napihljivo podlogo ali penasto zložljivo podlogo iz EVA materiala v kombinaciji z aluminijem.

 

3. Parametri

 

Dolžina in širina

Vedno preveri dimenzije podloge glede na lastna razmerja. Na splošno mora biti dolžina preproge približno 15 cm daljša od vaše višine. Aluminijaste podloge običajno najdeš v dolžini 180 cm in širini 60 cm, enakih dimenzij so tudi penaste podloge. Samonapihljive blazine so pogosto označene z majhno-veliko velikostjo. Njihov seznam najdete v spodnji tabeli.

 

Velikost Za koga je Približne mere
Small otroška 20 × 50 cm
Medium ženske velikosti 168-180 x 50-60 cm
Regular normalna postava 180-185 × 50-60 cm
Large podaljšana dolžina 185–196 × 50–75 cm

 

 

Debelina

Debelina pove nekaj o izolaciji in konsistenci preproge. Najtanjši tip so aluminijasti, ki dosežejo približno 3 mm. Tako bo služila bolj kot plast, ki preprečuje, da bi se spalna vreča umazala. Penaste podlage v PE izvedbi so običajno debelejše, cca 5-12 mm. Vendar lahko ob pogostejši uporabi oslabijo.

Kvalitetnejše EVA podloge dosegajo približno 10-14 mm, zato dobro izolirajo in zagotavljajo dovolj udobja. Ker se debelina podloge spreminja v centimetrih, sI lahko prepričan v maksimalno udobje in popolno izolacijo.

 

Te mučijo bolečine v hrbtu? Boljši doseg za udobno samonapihljivo varianto, tudi debeline 10 cm.

 

Oblika

Če te poleg pravokotnih zanimajo tudi druge oblike, lahko naletiš tudi na anatomsko oblikovane vzmetnice, večinoma v samonapihljivi izvedbi. Običajno so pri vznožju zoženi, v vogalih pa zaobljeni. V tej kategoriji najdeš tudi vložke, prilagojene ženski postavi. Takšne podloge imajo ojačane panele v predelu hrbta, medenice in nog za boljše toplotno udobje.

Na penasti podlagi lahko s škarjami enostavno prilagodiš želeno obliko. Posebna različica so podloge za viseče mreže, ki so naravno ožje in izrezane tako, da se dobro prilegajo ukrivljeni obliki.

 

Teža 

Če si tip človeka, ki ves dan nosi vso svojo opremo na hrbtu, potem te bo zagotovo zanimala teža podloge. Aluminijaste sploh ne bo čutiti, tehta približno 100 g, dopolnila bo na primer manj kakovostno penasto podlogo, ki lahko tehta od 150 do 400 g.

Udobje in dobra izolacija se običajno povečata s težo, udobni samonapihljivi modeli tehtajo 1 kg ali več. Za daljša potovanja zato izberi lahke blazine (hi-tech napihljiva različica, zložljiva pena). So dražje, vendar se ta naložba zagotovo povrne.


Kompaktnost

Konsistenca podloge bo zate še posebej pomembna, če se do nastanitve odpravljaš brez avtomobila. Najbolj kompaktne so seveda aluminijaste, a kot glavna spalna podloga niso povsem zadostne. Čeprav so penaste preproge lahke, so v tipični zasnovi na rolo razmeroma velike. Kar zadeva združljivost, bo boljša izbira zložljiva podloga iz pene. Zložiš jih kot harmoniko in jih tako lažje namestiš v nahrbtniku.

Debelina podloge seveda vpliva tudi na shranjevanje. Debelejši kot je kos, težje ga bo stlačiti v nahrbtnik in večja je verjetnost, da se bo povesil.

 

4. Outdoor oprema

 

Spalne vreče

Planinski nahrbtniki

Dežni plašči za nahrbtnike

Kompasi

Žepni noži

Naglavne svetilke

 

 

5. Še zadnji nasvet

 

Kako deluje samonapihovanje

Samonapihljive preproge so izdelane iz posebne odprtocelične pene, vdelane v neprepustno tkanino. Takoj, ko odpreš ventil, bo pena začela vleči zrak vase in se tako širiti. Za dokončanje postopka bo treba  nežno izpihniti preostanek in na koncu zapreti ventil.

 

Čiščenje samonapihljive podloge

Za čiščenje samonapihljive podloge moraš najprej sprostiti ventil in nato pritisniti na podlogo, da iztisneš zrak. Zapri ventil, da preprečiš ponovno sesanje zraka. Nato ga zloži ali zvij v prenosno obliko. Zložena samonapihljiva podloga običajno zavzame manj prostora v nahrbtniku kot penasta podloga.

 

Na kaj paziti

  • Samonapihljive podloge ne shranjuj na vročini, v vročem avtu ali na močni neposredni sončni svetlobi (podnevi pa na primer v nahrbtniku). Podlaga se lahko začne luščiti, kar poruši celotno strukturo in povzroči nepopravljivo škodo.
  • Postavi aluminijasto podlago s sijočo stranjo navzgor in peno navzdol. Aluminij odbija telesno toploto in tako povečuje splošno toplotno udobje.
  • Če se odpravljaš na območje z ostrimi kamni ali bodičasto, sveže pokošeno travo, ti bodo trpežne EVA podloge prav prišle. Gumenjaki in gumijaste podloge pa bi se na takem terenu lahko poškodovali.

 

Poglej podloge za kampiranje na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka