NASVET Računalništvo
11. 11. 2022 09:22:05

BLACK FRIDAY 2022: KAKO DO NAJBOLJŠE KUPČIJE?

1/1

Si si že rezerviral/-a 25. november, dan za Black Friday nakupe?

Na Ceneje.si najboljše ponudbe lahko najdeš vse leto, ne le na črni petek. Vseeno pa smo zate pripravili nekaj nasvetov, kako se najbolje pripraviti na nakup in na katerih izdelkih lahko največ privarčuješ.

  • Maruša, Content Writer
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Popusti na črni petek
  2. Kako prihraniti?
  3. Trendi 2022

 

Črni petek oziroma Black Friday izhaja iz ZDA. Ali veš, da se je termin “Black Friday” prvič uporabil leta 1961, in sicer pri policiji iz Philadelphie? Na tak način so namreč označevali prometne zastoje in polne pločnike nakupovalcev, ki so že izbirali praznična darila. 

1. Popusti na črni petek. So res tako visoki?

Prihranite kar 50 %! Je to le oglaševalska taktika, s katero trgovci privabljajo spletne kupce? Mega ponudbe so seveda mogoče, a pazi - ni vedno vse ugodno! 

Rezultati nemške raziskave popustov za Black Friday iz lanskega leta kažejo, da je bilo 62 % izdelkov na ta dan cenejših kot meseca oktobra. V povprečju je bil prihranek na črni petek le 5 %. Le eden izmed petih izdelkov je bil znižan za več kot 20 %. 

To pa še ne pomeni, da na črni petek ne moreš privarčevati pri specifični kategoriji izdelka. Kateri izdelki imajo največji potencial za najboljšo ceno? So najbolj popularne kategorije najcenejše? Ni nujno.

Med najbolj popularnimi kategorijami so običajno pametni telefoni, sesalci ali tablice. Glede na raziskavo pa ti izdelki niso bili prav dosti znižani, več popusta so kupci lahko dobili na varnostne kamere, PS4 igre ali TV-je.

Ponudbe pred črnim petkom

Črni petek naj bi bil dan za nakupovanje, a so v zadnjem času akcijske ponudbe na voljo že nekaj tednov prej. Trendi kažejo, da je cel mesec november obarvan s popusti. Včasih se celo zgodi, da v dneh pred črnim petkom dočakaš višji popust kot na črni petek. 

2. Kako prihraniti?

Kako prepoznati prave posebne ponudbe? Kako privarčevati denar, čas in živce? Z ustrezno pripravo. 

V poplavi vseh akcij lahko izgubimo nadzor. Prav zato je pomembna priprava, da ne zapademo v nakupovalno mrzlico. Za boljši pregled želja svetujemo, da si napišeš nakupovalni seznam. In ne pozabi: kupi stvari, ki jih zares potrebuješ.

Pred nakupom:

  • določi, kaj želiš ali moraš kupiti in kateri izdelek je opcijski,
  • ustvari seznam izdelkov po prioritetah,
  • primerjaj cene pred črnim petkom in na dan popustov, za to lahko uporabiš Ceneje.si, 
  • določi ceno, ki jo želiš plačati za izdelek, 
  • naredi si “wish listo” v posameznih spletnih trgovinah, da imaš pregled nad izbranimi izdelki in njihovimi cenami,
  • oceni, koliko želiš zapraviti,
  • poišči kode za popust, s katerimi lahko dodatno prihraniš ali izkoristiš morebitno brezplačno poštnino,
  • še enkrat preveri seznam in se vprašaj, če vse, kar je zapisano, zares potrebuješ.

 

Svetujemo ti, da si pri nakupu fleksibilen/-a. Si nujno želiš črn iPhone? Lahko menjaš za srebrnega, na katerega dobiš dodaten popust? Če si fleksibilen/-a, si lahko povečaš možnosti za dobro kupčijo. Pogosto je namreč ena različica izdelka cenejša od druge, prav tako lahko uloviš višji popust, če se odločiš za prejšnji model izdelka, in ne zadnjega. 

Poglej torej levo in desno. Presenečen/-a boš, kakšen potencial prihranka lahko izkoristiš. Pozoren/-a bodi tudi na lažne spletne trgovce, ki v tem času kar mrgolijo. Če si v dvomih, ne plačaj vnaprej.

3. Trendi za leto 2022

Rezultati nemške raziskave kažejo, da 48 % anketiranih letos ne želi sodelovati v tej nakupovalni evforiji. 66 % od teh želi varčevati, saj se nam to zimo obeta energetska kriza. Dobrih 50 % ljudi, ki načrtujejo nakup na črni petek, planira večje nakupe in upa na dobre ponudbe.

Kaj bomo kupovali?

Običajno imamo na seznamu želja darila za božično-novoletne praznike. Kot navaja raziskava, so se letos temu trendu pridružili še energetsko varčni grelniki, s katerimi se bomo lahko ogrevali to zimo. 

Kakšen budget imamo?

Budget za nakupe na črni petek vsako leto v povprečju pade za 16 %. Letošnji povprečni budget je 280 €, medtem ko je v letu 2021 znašal 334 €, v korona letu 2020 pa 265 €.


Kako torej do najboljše kupčije?

Na Black Friday se pripravi dovolj zgodaj, saj so popusti pogosto višji že pred samim črnim petkom. Dobro premisli o svojih željah in izdelkih, ki jih zares potrebuješ. Pazi na svoj Black Friday budget. Ta v povprečju vsako leto pada, saj popuste izkoristimo že prej. Tudi trendi se spreminjajo. Stalnica so še vedno praznična darila, katerim se letos pridružujejo še nizkoenergetski grelniki.

Ostati znotraj budgeta je lažje, če izbiraš ponudbe po svoji meri. Primerjaj in prihrani na Ceneje.si!

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka