NASVET Avto Oprema
18. 10. 2022 11:47:27

KAKO IZBRATI AKUMULATOR ZA MOTOR?

1/1

Akumulatorji so pomemben del motornih koles, saj napajajo vse električne komponente. Številni sodobni stroji se brez ustreznega akumulatorja sploh ne zaženejo. Preberi, kako izbrati pravi akumulator za svoje motorno kolo ali skuter.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Vrste akumulatorjev
  2. Parametri
  3. Dodatki
  4. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste akumulatorjev za motorna kolesa

Svinčeni akumulatorji

To je praktično najstarejša vrsta, ki jo je treba zaradi izhlapevanja elektrolita redno polniti z destilirano vodo, jo pa odlikuje ugodna cena. Poleg tega je treba akumulator razmeroma pogosto uporabljati ali vsaj polniti, sicer se sam izprazni in ob daljšem mirovanju zmanjša svojo zmogljivost.

+ Nizka cena

- Zahteva vzdrževanje
- Samopraznenje

 

Gel akumulatorji

V tej vrsti je elektrolit trdni gel. To odpravlja nevarnost razlitja in izhlapevanja, poleg tega so takšni akumulatorji na splošno trajnejši in ne zahtevajo večjega vzdrževanja s strani uporabnika. Vendar je tudi pri njih opazno samopraznjenje, cena pa je višja kot pri akumulatorjih s tekočim elektrolitom.

+ Brez vzdrževanja
+ Večja zmogljivost pri manjši teži
+ Lahko prenese globlje izpuste in delovanje pri povišanih temperaturah

- Višja cena

 

AGM akumulatorji 

Akumulatorji AGM imajo elektrolit zaprt v separatorjih iz steklenih vlaken. So zatesnjeni in ni nevarnosti razlitja kisline, zato so odporni na udarce in nagibe. Prav tako nimajo težav s samopraznjenjem. Ne potrebujejo vzdrževanja, kar pomeni, da ni treba redno preverjati ravni elektrolita.

+ Brez vzdrževanja
+ Odpornost na nagibanje in udarce

- Slabše prenašajo visoke temperature

 

Litijevi akumulatorji 

Litij-ionska tehnologija se pogosto uporablja v potrošniški elektroniki - ta zagotavlja visoko zmogljivost ob kompaktni velikosti in majhni teži, ima pa tudi dolgo življenjsko dobo. Edina večja pomanjkljivost je razmeroma visoka cena.

+ Majhne dimenzije
+ Majhna teža

- Višja cena

 

Parametri

Vzdrževanje

Velik del motociklističnih akumulatorjev na današnjem trgu je označenih kot nevzdrževalnih, dejansko pa je tudi pri njih treba poskrbeti za pravilno shranjevanje in vzdrževanje optimalne napetosti ter redno vizualno preverjanje kontaktov in konstrukcije.
Vzdrževalni akumulatorji se razlikujejo po tem, da uporabljajo tekoči elektrolit, katerega nivo zaradi izhlapevanja nenehno pada. To vzdrževanje torej obsega redno preverjanje nivoja elektrolita in morebitno dolivanje destilirane vode.

Napetost

Napetost akumulatorja motornega kolesa mora ustrezati napetosti, pri kateri deluje električni tokokrog motornega kolesa. Velika večina sodobnih motornih koles uporablja 12 V, vendar lahko pri starejših ali manjših motornih kolesih vidite tudi 6 V akumulatorje, obstajajo pa tudi takšni, ki potrebujejo 8 V akumulatorje.

Kapaciteta

Ta vrednost je izražena v amper urah (Ah), ki izražajo, koliko amperov električne energije lahko akumulator proizvede v časovni enoti. Bolj kot je motor zmogljiv in opremljen, večja kapaciteta je potrebna.

Čeprav se za motorne akumulatorje včasih uporablja izraz moč, je to običajno napačno poimenovanje za kapaciteto ali zagonski tok.

Čas polnjenja

Čas polnjenja akumulatorja je odvisen od tehnologije in zmogljivosti samega polnilnika. Osnovno orientacijo dobiš, ko kapaciteto akumulatorja deliš z močjo polnilca v amperih, najpogosteje je potreben čas okoli 10-20 ur. Najbolje je, da izbereš pametni polnilnik, ki prepozna, kdaj je akumulator napolnjen, saj so zlasti svinčeni akumulatorji občutljivi na prenapolnjenost.

Dimenzije

Dimenzije akumulatorja so ključnega pomena za njegovo združljivost z motornim kolesom. Prostor zanj je pogosto zelo omejen, zato je bistveno, da je postavitev povsem ustrezna. Dimenzije so navadno navedene v priročniku za motorno kolo, lahko pa jih najdeš tudi na spletu ali jih izmeriš. Zmogljivejši akumulatorji za motorna kolesa so običajno večji.

Začetni tok

Motorna kolesa se razlikujejo po tem, koliko amperov električnega toka potrebujejo za zagon. Na njegovo velikost vplivata predvsem moč stroja in količina električne opreme - večja kot je moč in bolj zapletena oprema, večji zagonski tok je potreben.

Polarnost

Za združljivost akumulatorja z motornim kolesom je pomembna tudi polarnost oziroma medsebojni položaj pozitivnega in negativnega pola. Razlikujemo med levo in desno polarnostjo, parameter pa mora biti skladen z načinom ožičenja motornega kolesa.

Prezračevanje

Akumulatorji se med delovanjem segrejejo in nekatere vrste lahko sproščajo različne pline. Zato so številni opremljeni z odprtinami za prezračevanje. Nahajajo se lahko na zgornjem pokrovu, na sredi akumulatorja ali pa levo ali desno v smeri vožnje. Na nekaterih motornih kolesih je na te priključena tudi prezračevalna cev, ki odvaja pline stran od konstrukcije motornega kolesa. Pomembno je, da prezračevalne odprtine niso ovirane, sicer lahko pride do požara ali poškodbe delov konstrukcije motornega kolesa.

Na svinčenih in gel akumulatorjih za motorna kolesa lahko zaslediš tudi oznako VRLA, ki pomeni ventilsko regulirano odzračevanje. V tem primeru akumulator oddaja pline le, če je koncentracija previsoka. Prednost tega je zmanjšanje samopraznjenja in podaljšanje življenjske dobe akumulatorja. Nekatere manjši akumulatorji so nato zatesnjeni in nimajo odzračevanja, saj se med delovanjem ne segrevajo ali ne sproščajo veliko plinov.

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kako akumulator priključim?

Priključitev akumulatorja ni zapletena - samo namestiš ga na predvideno mesto v motorju, pri nekaterih ga je treba dodatno pritrditi, na primer z vijaki in po potrebi priključiti prezračevalno cev. Natančna navodila so običajno na voljo v priročniku za uporabo vozila.

Ko je akumulator nameščen, se prepričaj, da ni blokirano odzračevanje, da je akumulator trdno nameščen in da so kontakti čisti. Nato lahko pričneš s povezovanjem polov – najprej se poveže pozitivni (rdeči) pol in nato negativni, sicer obstaja nevarnost kratkega stika akumulatorja. Po pritrditvi sponk lahko že preizkusiš, ali akumulator deluje pravilno.

Kako akumulator vzdrževati in shranjevati?

Akumulatorji za motorna kolesa ne zahtevajo zapletenega vzdrževanja - pomembno je, da redno preverjaš, ali so kontakti čisti, ali pa jih očistiš, seveda po izključitvi iz tokokroga. Preostalo strukturo redno preverjaj glede kakršnih koli poškodb, še posebej pri akumulatorjih s tekočim elektrolitom, kjer je to lahko zelo nevarno. 

Pomemben del vzdrževanja je tudi pravilno skladiščenje. Zlasti pri sezonskih motornih kolesih, ki so do polovico leta izklopljena, je dobro, da med izklopom odstraniš akumulator ali vsaj odklopiš enega od polov, da preprečiš njegovo praznjenje. Izpraznitev je lahko usodna, še posebej pri svinčenih in gel akumulatorjih, zato jih je zaželeno hraniti v okolju, kjer je temperatura približno med 5-15 °C, sicer lahko pride do hitrega samopraznjenja.

Idealno je, če akumulator motornega kolesa čez zimo pustiš priključen na tako imenovani vzdrževalni polnilnik, ki vzdržuje napetost na optimalni ravni. Pri vzdrževalnih akumulatorjih je takrat potrebno redno preverjati nivo elektrolita in po potrebi dolivati destilirano vodo. Pri skladiščenju tekočih akumulatorjev poskrbi, da so postavljeni vodoravno in da ni nevarnosti razlitja elektrolita. 

Kdaj akumulator zamenjati?

Življenjska doba današnjih akumulatorjev za motorna kolesa je običajno približno 5-6 let. Čas za zamenjavo običajno napovedujejo hitro samopraznjenje, zmanjšanje zmogljivosti in opazno zmanjšanje zagonskega toka. Če akumulator motorja ne more več zagnati ali celo prižgati luči na armaturni plošči, ga lahko še vedno poskusiš napolniti - če se še naprej hitro prazni, je čas za nakup novega. To se lahko zgodi tudi pri razmeroma novih akumulatorjih, ko svinčene plošče postanejo sulfatne. Običajno je to posledica globokega praznjenja zaradi neustreznega shranjevanja akumulatorja. Akumulator zamenjaj tudi, če opaziš večje mehanske poškodbe.

Kako odstraniti star akumulator za motorno kolo?

Ti akumulatorji so nevarni odpadki, saj lahko vsebujejo jedke ali druge nevarne snovi. Starega lahko oddaš v specializiranem zbirnem centru, nekateri prodajalci pa ponujajo tudi možnost, da ob nakupu novega akumulatorja starega odpeljejo v okolju prijazno odstranitev. V nobenem primeru pa akumulatorja za motorno kolo ne odlagaj med običajne odpadke.

Akumulator znane blagovne znamke - da ali ne?

Na trgu lahko srečaš celo paleto proizvajalcev akumulatorjev za motorna kolesa - med njimi najdeš tako priznane proizvajalce z dolgoletno tradicijo kot tudi manj znane znamke, ki imajo praviloma nižjo ceno. Glede na pomen akumulatorja za delovanje motornega kolesa je vedno priporočljivo izbrati izdelek blagovne znamke, tudi če je dražji, saj se ta običajno povrne zaradi daljše življenjske dobe takega izdelka. Akumulatorji drugih blagovnih znamk morda ne bodo delovali tako, kot je navedeno, in bodo morda manj zanesljivi pri temperaturnih nihanjih. 

Najbolje je, da akumulator kupiš v specializirani trgovini z dobrimi referencami kupcev, kjer ti bodo znali svetovati tudi glede združljivosti, namestitve in se v primeru težav ne bodo izognili izpolnjevanju garancijskih pogojev. Poišči trgovce z odličnimi ocenami med lastniki Certified Shop oznake zaupanja.

 

→Poglej akumulatorje za motorje na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka