NASVET Mali gospodinjski aparati
18. 10. 2022 08:35:38

KAKO IZBRATI ELEKTRIČNI LONEC?

1/1

Se ti zdi, da imaš doma preveč kuhinjskih aparatov in bi raje združil vse v enega? Pri tem ti lahko pomaga večnamenski lonec. V njem lahko kuhaš, segrevaš, cvreš, pečeš, deluje pa tudi kot kuhalni križa ali izdelovalec jogurta. Namesto da divje preskakuješ med štedilnikom in pečico, imaš enostavno lahko nadzor nad celotnim dogajanjem.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Osnovna razdelitev
  2. Kako izbrati
  3. Drugi kuhinjski aparati
  4. Nasveta za zaključek

 

Osnovna razdelitev

Večnamenski lonec

  • Različni programi kuhanja
  • Segrevanje, pečenje, cvrtje, izdelovanje jogurta, rižote, kuhalnik riža, sous-vide in še več
  • Nadomešča tako remosko kot tudi ekonom lonec
  • Združuje številne kuhinjske aparate v eni napravi
  • Nekatere notranje posode je mogoče pomivati v pomivalnem stroju

 

Lonec za počasno kuhanje

  • Idealno za zdravo kuhanje
  • Hrana ohrani vitamine in ostane sočna
  • Kuhanje traja več ur
  • Za jedi, pri katerih je potrebna nizka temperatura kuhanja (sous-vide)
  • Časovnik in samodejni izklop zagotavljata idealen proces kuhanja
  • Notranje posode lahko uporabljaš na večini indukcijskih in plinskih štedilnikov

 

Lonec za pripravo juh

  • Priprava juh, pa tudi kaš, omak ali marmelad
  • Vgrajen mikser
  • Enostavna uporaba
  • Samodejni programi za enostavno pripravo

 

Kako izbrati

Poraba energije

  • Določa, koliko energije naprava odvzame iz omrežja v eni uri uporabe
  • Večja kot je moč, večja je poraba, vendar je hitrejše tudi kuhanje
  • Enostavni lonci za počasno kuhanje imajo običajno manj kot 650 W
  • Običajni večnamenski lonci potrebujejo med 650 in 980 W
  • Napredni modeli 10v1 in več potrebujejo 1000-1500 W
  • Največji lonci potrebujejo več kot 1500 W
  • Sem spadajo npr. večnamenski kuhinjski roboti ali kuhalniki Sous-vide za (pol)profesionalno gostinstvo

 

Število programov

  • Cvrtje, pečenje, dušenje, kuhanje riža ali segrevanje hrane
  • Električni lonci ponujajo različno število programov
  • Običajni lonci za počasno kuhanje imajo običajno manj kot 6 programov
  • Za običajne večnamenske lonce je standard 6-16 programov 
  • Nekateri ekskluzivni modeli delujejo tudi kot cvrtnik na vroč zrak ali ekonom lonec
  • Ponujajo lahko več kot 18 programov

 

Med električnimi lonci najdeš tudi kuhalnike ali lonce za juhe in omake.

 

Prostornina

  • Prostornina v litrih označuje, koliko hrane lahko skuhaš naenkrat
  • Lonec s prostornino do 5 litrov zadostuje za kuhanje za 2 do 3 osebe
  • Večja prostornina 5-6 litrov je idealna za štiričlansko družino
  • Za velike družine izberi prostornino z 9-10 l ali 10 l in več

 

Teža

  • Enostavnejši lonci za počasno kuhanje običajno tehtajo manj kot 4 kg
  • Lonci z več funkcijami tehtajo približno 4-7 kg
  • Težo upoštevaj zlasti, če lonec vzemaš s seboj, npr. na vikend

 

Vrsta ogrevanja

  • Ogrevanje se deli na zgornje in spodnje
  • V veliki meri vpliva na uporabnost lonca
  • Za cvrtje in dušenje se uporablja spodnje ogrevanje
  • Zgornje pa omogoča peko na žaru in praženje
  • Z modeli, ki ponujajo obe vrsti ogrevanja, pa imaš še več možnosti

 

Dolžina kabla

  • Vnaprej premisli, kje boš lonec uporabljal
  • Izmeri razdaljo do najbližje vtičnice, da lahko izbereš primeren kabel
  • Dolžina kabla se giba med 90 in 120 cm
  • Nekateri modeli imajo za lažje rokovanje kabel, ki se lahko iztakne

 

Funkcije

  • Zaslon - enostavno nastavljanje programov in funkcij
  • Nastavitve moči in temperature - ključno za lonec za počasno kuhanje
  • Časovnik – sam nastaviš, kdaj začne s kuhanjem in kdaj se ustavi
  • Programi kuhanja - poleg standardnih (segrevanje, cvrtje, pečenje, dušenje) so pogosto na voljo tudi funkcije za kuhanje riža ali pripravo jogurta
  • Posebni načini kuhanja - kuhanje pod pritiskom, kuhanje v sopari, počasno kuhanje
  • Pomnilnik - v primeru izpada električne energije si lonec zapomni, kdaj je prenehal kuhati, in nadaljuje s kuhanjem, ko je elektrika ponovno  na voljo
  • Samodejno mešanje - lonec poskrbi za redno mešanje vsebine
  • Samodejni izklop - aparat se izklopi, ko je hrana kuhana
  • Odstranljiva notranja posoda - idealna za enostavno pranje
  • Varnostne funkcije - zaklepanje pokrovke, varno razbremenjevanje tlaka, nedrseča podlaga
  • Vgrajeni recepti - številni "pametni lonci" imajo na stotine pripravljenih receptov

 

Vsak model se sicer razlikuje, vendar je značilno, da v paketu s posodo prejmeš osnovne dodatke: merilno skodelico, košaro za kuhanje v pari ali žlico za riž.

 

Drugi kuhinjski aparati

 

Nasveta za zaključek

Začinjanje v počasnem loncu

Pri kuhanju z loncem za počasno kuhanje ti ni treba dodati preveč soli ali začimb. Nasekljane začimbe zaradi dolgega kuhanja pridobijo intenziven okus in aromo ter lahko postanejo grenke. Zato je bolje uporabiti cele začimbe. Pred serviranjem lahko dodaš sveža zelišča.

Vzdrževanje notranjih posod

Če lahko notranji lonec odstraniš iz celotnega telesa lonca, ga bo seveda lažje vzdrževati. Keramične ali teflonske posode lahko umivaš ročno, posode iz nerjavečega jekla ali kamenine pa v pomivalnem stroju. Pokrovi so običajno primerni tudi za pomivanje v pomivalnem stroju. Zunanjost posode obriši z vlažno krpo in jo posuši.

 

→Poglej električne lonce na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka